Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Deputatul Partidului „Șor” Denis…

DOC Deputatul Partidului „Șor” Denis Ulanov a acționat în judecată Parlamentul R. Moldova: solicită anularea actului prin care a rămas fără imunitate

Denis Ulanov

Deputatul Partidului Politic „Șor” Denis Ulanov a acționat în judecată Parlamentul R. Moldova. Ulanov solicită Judecătoriei Chișinău sa verifice legalitatea actului administrativ al Legislativului prin care, la 22 martie curent, la cererea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, a rămas fără imunitate parlamentară.

În acest sens, a fost stabilită data primei ședințe de judecată în procesul intentat de deputat împotriva instituției parlamentare.

Prima ședință de judecată este programată pentru 8 noiembrie 2021, la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

Solicitat de Ziarul de Gardă, Denis Ulanov, a menționat că prin intentarea acestui proces solicită anularea hotărârii Parlamentului prin care i-a fost ridicată imunitatea.

„Am depus cerere de anulare a hotărârii Parlamentului privind admiterea cererii procurorului general privind ridicarea imunității deoarece a fost încălcată procedura pentru că din start a fost îngrădit dreptul de apărare. Avocaților le-a fost interzis participarea la ședința comisiei juridice. A fost o insistență a procurorului. La ședința de plen tot au fost încălcări inclusiv votarea privind ridicarea imunității de către membrii Parlamentului, membrii PDM care au participat la așa-numita frauda bancară”, a declarat Denis Ulanov.

Între timp, pe rolul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, se desfășoară procesul penală în care Denis Ulanov este cercetat pentru escrocherie.

Luni, 9 august curent, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, s-a desfășurat prima ședință de judecată în procesul în care este vizat deputatul Partidului Politic „ȘOR” Denis Ulanov. Completul de judecată căruia i-a fost repartizată cauza spre examinare a înaintat declarație de abținere de la examinarea acestei cauze penale. Judecătorul responsabil de caz este Eugeniu Beșelea. După mai multe ore de examinare, declarația de abținere a completului de judecată de la examinarea cauzei în care este vizat deputatul Partidului „ȘOR” Denis Ulanov a fost admisă.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, atunci, după prima ședință de judecată în cazul său, deputatul Partidului „ȘOR” Denis Ulanov a menționat că declarația de abținere înaintată de Completul de judecată de la examinarea cauzei în care este vizat are legătură cu faptul că magistratul Eugeniu Beșelea a făcut parte și din completul de judecători, care în iulie curent i-a condamnat la câte șase ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, în dosarul furtului miliardului, pentru spălare de bani, pe trei beneficiari „din acte” ai unor companii figurante în raportul Kroll: Andrei Nirauța, conducătorul „Caritas Group”, Ala Guțu (Lala), administratoare a companiei „Provolirom SRL” și Tatiana Dolghina – cea care a administrat „Dracard SRL”, pentru că ar fi contractat credite neperformante de milioane de lei, care ar fi adus un prejudiciu de peste 550 de milioane de dolari Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank. Potrivit lui Ulanov denumirile acestor trei companii apar și în rechizitoriul lui.

La 30 iulie curent, reprezentanții Procuraturii Generale (PG) au anunțat că Procuratura Anticorupție (PA) a finalizat și expediat în judecată cauza penală în care deputatul Partidului Politic „ȘOR” Denis Ulanov este acuzat de „escrocherie” și „spălare de bani”, ambele infracțiuni săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesele unei asociații criminale. Rechizitoriul cuprinde 630 de file, iar întreg probatoriul însumează 81 de volume, spun reprezentanții Procuraturii Generale (PG).

Cauză penală face parte din dosarul denumit generic „Frauda bancară”, iar pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunii, potrivit unui comunicat emis de PG, procurorii au instituit sechestre pe bunurile acestuia estimate la peste 9,7 milioane de lei.

„Precizăm că, într-un an și jumătate, Procuratura a întors la 180 de grade anchetele anterior dosite și mimate în dosarul ”Frauda bancară”, perioadă în care procurorii au finalizat și expediat în judecată zeci de dosare și persoane intangibile până nu demult. În prezent, procurorii investighează o multitudine de fapte infracționale care au avut loc în intervalul anilor 2010 – 2015 care, la fel, fac obiectul  dosarului ”furtul miliardului”. Investigațiile vor continua până la etapa la care vor fi trași la răspundere nu doar organizatorii și beneficiarii, ci și cei care au favorizat adoptarea deciziilor ilegale care au permis devalizarea sistemului național bancar”, se menționează în nota PG.

Deputatul partidului politic „Șor” Denis Ulanov a rămas fără imunitate parlamentară. Parlamentarii au votat la 22 martie curent pentru aprobarea cererii procurorului general, Alexandr Stoianoglo, privind ridicarea imunității pentru anchetarea și arestarea lui Ulanov, acesta fiind bănuit de „escrocherie” și „spălării de bani”.

Ulterior, Ulanov a fost reținut pentru 72 de ore, apoi fiind eliberat.

Notă: Această etapă a procesului penal nu poate înfrânge principiul prezumției de nevinovăție a persoanei. Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanței.