Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Cum justifică rudele lui…

DOC Cum justifică rudele lui Viorel Morari milioanele investite în afacerea de familie

După ce procurorul general Alexandr Stoianoglo a anunțat despre faptul că șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA) are calitate de bănuit într-un dosar deschis pentru „îmbogățire ilicită” și „spălare de bani în proporții deosebit de mari”, Ziarul de Gardă a solicitat companiei „Irarom Grup”, fondată și administrată de membrii familiei lui Viorel Morari documente care să confirme proveniența mijloacelor financiare investite în cadrul companiei, în circumstanțele în care Procuratura a informat anterior că aceste mijloace finanaicare ar fi depășit veniturile înregistrate oficial la instituțiile de stat.

În fapt, potrivit PG, mama și fratele lui Viorel Morari au fondat și administrat compania „Irarom Grup” înregistrată la Camera Înregistrării de Stat încă în 2013. Procurorii declară că deși pe parcursul anilor 2013 – 2014, mama procurorului, Eugenia Morari, a obținut venituri oficiale de circa 2 500 lei, în anul 2014 ea a efectuat 9 tranzacții de depunere a numerarului pe contul bancar al firmei, „pentru majorarea capitalului statutar” în sumă totală de 3,8 milioane de lei. Ulterior, în anul 2014 întreprinderea „Irarom-Grup” a construit și dat în exploatare, în satul de baștină a procurorului, o stație de alimentare cu produse petroliere și gaz lichefiat, valoarea obiectului constituind 3,5 milioane de lei.

Solicitați de Ziarul de Gardă, reprezentanții companiei „Irarom Grup” ne-au prezentat declarațiile cu privire la disponibilul de mijloace bănești ale familiei pentru 2012, care justifică sumele invesite în companie. Potrivit acestor documente, în 2012, mama procurorului Viorel Morari, Eugenia Morari, a declarat mijloace bănești în sumă totală de circa 988 de mii de lei. Tatăl șefului suspendat al PA, Gheorghe Morari, declara pentru 2012 mijloace bănești în sumă de aproape 973 de mii de lei, iar fratele său, Oleg Morari, deținea în perioada respectivă 966 de mii de lei.

Pe lângă veniturile oficiale declarate de membrii familiei, reprezentanții „Irarom Grup” ne-au furnizat și o serie de contracte de împrumut încheiate cu mai multe persoane fizice. De exemplu, în 2014, societatea comercială „Irarom Grup” a împrumutat 600 de mii de lei de la un cetățean al R. Moldova, domiciliat în Canada. Împrumutul era contractat pentru un termen de 10 ani, cu o dobândă de 3%. Alte 37 de mii de euro, ceea ce la momentul încheierii contratului constituiau aproape 684 de mii de lei, „Irarom” le-ar fi împrumutat de la o cetățeană a R. Moldova rezidentă în Italia.

„Irarom Grup” a luat împrumuturi și de la Gheorghe și Oleg Morari. Potrivit unuia dintre contracte, în 2016, Oleg Morari a împrumutat firmei „Irarom Grup” suma de 1,05 milioane de lei, pe un termen de 10 ani, fără dobândă.

Procuratura menționa anterior că rudele lui Viorel Morari, „în perioada anilor 2013-2019, au investit în activitatea de întreprinzător mijloace financiare ce au depășit substanțial veniturile înregistrate oficial la instituțiile abilitate de stat”. Procurorii mai subliniau că părinții și fratele lui Morari în perioada 2012 – 2019 au achiziționat imobile și terenuri agricole de mii de euro. Respectiv, acțiunile membrilor familiei lui Viorel Morari sunt cercetate în cadrul unei cauze penale sub aspectul infracțiunii de „spălare de bani”.

Viorel Morari a infirmata anterior învinuirile care i se aduc pe dosarul pornit pentru îmbogățire ilicită și spălare de bani. Șeful suspendat al PA, menționa, prin intermediul unuia dintre avocații săi că acest dosar „a fost pornit pentru a pune presiune pe rudele sale, a-l distruge ca personalitate și pentru a-l intimida”.