Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Cine este judecătorul condamnat…

DOC Cine este judecătorul condamnat la 7 ani de închisoare într-un dosar de corupere pasivă, pentru că ar fi luat mită de 1 000 de euro

Sursa: ZdG

Magistratul de la Judecătoria Anenii Noi Veaceslav Panfilii a fost găsit vinovat de prima instanță de comiterea coruperii pasive. Acestuia i-a fost stabilită o pedeapsă cu închisoare pe un termen de 7 ani, cu executare în penitenciar de tip închis, cu amendă de 160 000 de lei și cu privarea de a ocupa funcții publice pe un termen de 10 ani.

Sentința a fost pronunțată luni, 23 octombrie, de un complet de judecată de la Judecătoria Chișinău, sediul Central.

Conform unui comunicat emis de Procuratura Anticorupție (PA), cauza penală în privința judecătorului a fost pornită în luna ianuarie 2015, de către procurorul general, iar potrivit materialelor, magistratul, având spre examinare o cerere de revizuire în cadrul unei cauze civile, ar fi pretins suma de 500 euro, de la fiul revizuentei pentru admiterea cererii.

La scurt timp, banii în sumă de 500 de euro au fost transmiși magistratului sub controlul ofițerilor Centrului Național Anticorupție (CNA). Ulterior, invocând același pretext judecătorul ar fi pretins o altă sumă în mărime de 500 euro, care la fel a fost transmisă în două tranșe sub controlul ofițerilor CNA.

„Deși urmărirea penală a durat 4 luni, cauza a fost examinată mai mult de 8 ani, motivul fiind schimbarea de multiple ori a completelor de judecată, imposibilitatea asigurării prezenței martorilor în fața instanței și efectuarea expertizei fonoscopice care a durat aproximativ 2 ani, perioadă în care procesul de judecată nu putea fi desfășurat”, notează PA.

În cadrul ședințelor de judecată, inculpatul nu și-a recunoscut vinovăția, invocând că banii pretinși ar fi fost un împrumut, „ipoteză apreciată critic de către instanță, în circumstanțele în care un judecător i-a bani cu împrumut de la o rudă apropiată a unei părți într-un proces pendinte în procedura sa, urmând să emită un act de dispoziție în privința cererii depuse de către partea respectivă”, mai menționează PA.

„Astfel, instanța de judecată a constatat legalitatea probelor administrate de partea acuzării, care răstoarnă atât argumentele inculpatului precum că a primit de la martor mijloace bănești cu titlu de împrumut, precum și poziția apărării prin care inculpatul ar fi fost provocat la comiterea infracțiunii de corupere pasivă”, conform acuzatorilor de stat.

Inculpatului i-a fost aplicată măsura preventivă obligarea de a nu părăsi țara, până la definitivarea sentinței, cu reținerea ulterioară și plasarea în penitenciar pentru executarea pedepsei.

Decizia a fost luată de completul de judecată format din președintele Alexandru Arhip și magistrații Sergiu Stratan și Petru Harmaniuc.

Sentința poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

ZdG a relatat anterior despre dosarul judecătorului Panfili:

„Era un judecător la locul lui. Cunoștea atât practica, cât și teoria. Avea un grad înalt de profesionism. Locuiește la Chișinău. Printre altele, venea și cu autobuzul sau microbuzul, la serviciu. Avea un automobil, dar știu că era stricat într-o perioadă. În ultimii ani, el permanent cu autobuzul venea la serviciu. Lucra și sâmbăta, și duminica câteodată, redactând și motivând hotărâri. E un om foarte muncitor. Știu că acest caz în care a fost implicat are la bază un dosar civil și o cerere de revizuire. Dosarul însă este unul vechi, care nici măcar nu este înregistrat în baza de date pe care o avem. Când s-a ridicat întrebarea dată, dosarul, în aceeași zi a fost retras de organul de urmărire penală”, ne-a zis, în 2015, Igor Brai, președintele interimar de atunci al Judecătoriei Anenii Noi.

Veaceslav Panfilii este magistratul care, în septembrie 2013 l-a achitat pe un bărbat învinuit de procurori că l-a omorât, după ce i-a taiat organele genitale unui prieten. Atunci, rudele victimei se arătau revoltate, pentru că agresorul a ajuns în libertate. Procurorii au cerut condamnarea acestuia la 13 ani de inchisoare, dar judecătorul Panfilii a clasat dosarul din lipsă de probe, anunța protv.md. Judecătorul declara pentru Pro TV ca expertiza a demonstrat ca decesul victimei nu a survenit in urma rănilor provocate de către agresor, ci din cauza unei asfixieri. Peste el ar fi cazut o masă și l-a rănit mortal la gât.

„Pot să vă spun că a fost o provocare. Banii au fost luați cu împrumut de la persoana respectivă. Ea este însă agent și așa s-a ajuns până aici. Da, a fost depusă o cerere de revizuire, dar totul a fost legal. Banii erau un împrumut și există chiar și în înscrisuri menționat că ei sunt cu împrumut. A fost o provocare 100%. Au nevoie de judecători pentru a arăta că se lucrează și la noi, după ce văd ce se întâmplă în România. Da, dl Panfilii locuiește într-un bloc de tip cămin, împreună cu soția și trei copii”, ne-a atunci declarat Liliana Leancă, avocata lui Veaceslav Panfilii.

Panfilii a fost numit în funcția de judecător în anul 2003 pe un termen de 5 ani, iar în 2008, a fost numit în această funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Ambele decrete au fost semnate de președintele de atunci, Vladimir Voronin. Înainte de a face justiție, Panfilii a absolvit facultatea de drept a Universității din București, în perioada 1990-1995, lucrând mai apoi în calitate de jurist la mai multe companii, private și de stat, printre care și la Instanța Internațională pentru Drepturile Omului.