Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ ANI a refuzat inițierea…

DOC ANI a refuzat inițierea controlului privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese în privința magistratului Paniș, cel care l-a repus pe Clima în funcția de președinte al CA Chișinău

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis la 2 februarie curent un act prin care a refuzat inițierea controlului privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese în privința lui Alexei Paniș, magistratul Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, care la 31 decembrie 2021 a emis o hotărâre prin care l-a repus pe judecătorul Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel (CA) Chișinău.

La 18 ianuarie magistratul Paniș a sesizat ANI și a solicitat ca inspectorii de integritate să inițieze un control în privința sa prin care să verifice respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, după ce Eugeniu Rurac, șeful Direcției generale a Serviciului de Informații și Securitate (SIS), a formulat o sesizare către Centrul Național Anticorupție (CNA), procurorul general interimar, Dumitru Robu, și către președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, prin care a invocat faptul că magistratul Paniș, care a dispus repunerea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel (CA) Chișinău, s-ar afla în conflict de interese cu acesta.

Atunci, SIS a evocat că  în perioada 20 aprilie 1999 – 9 aprilie 2019, Ștefan Paniș, tatăl judecătorului Alexei Paniș, figura ca fondator la SRL Panclip, perioadă în care, Ion Clima – fratele lui Nicolae Clima, care este tatăl judecătorului Vladislav Clima, avea aceeași calitate de fondator. Conform SIS, în perioada 27 iulie 2006 – 9 aprilie 2015, Ștefan Paniș și Ion Clima au deținut calitatea de fondatori cu cota a câte 20% în Cooperativa de producție Solnord-Agro, lichidată pe 9 aprilie 2015.

Astfel, ANI susține că a verificat informațiile și a constatat că, la luarea deciziei judecătorești prin care a dispus cu caracter executoriu repunerea lui Vladislav Clima în funcția de președinte a Curții de Apel Chișinău, Alexei Paniș nu s-a aflat în conflict de interese.

Actul emis de ANI:

La 19 ianuarie, Alexei Paniș, magistratul Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, a calificat sesizarea formulată de Eugeniu Rurac, șeful Direcției generale a Serviciului de Informații și Securitate (SIS), în care invocă faptul că magistratul Paniș s-ar afla în conflict de interese cu Vladislav Clima, drept intimidare și neagă că s-ar afla în conflict de interese cu Clima.

La 17 ianuarie, Eugeniu Rurac, șeful Direcției generale a Serviciului de Informații și Securitate (SIS), a formulat o sesizare către Centrul Național Anticorupție (CNA), procurorul general interimar, Dumitru Robu, și către președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, prin care invocă faptul că magistratul Alexei Paniș, care a dispus repunerea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel (CA) Chișinău, s-ar afla în conflict de interese cu acesta. Detalii aici

Anterior, tot Eugeniu Rurac a mai formulat o sesizare către CNA și Procuratura Generală (PG) prin care a solicitat să verifice acțiunile lui Alexei Paniș, magistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, care, pe 31 decembrie 2021, a emis dispoziția prin care a anulat decretul prin care președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anulat decretul ex-președintelui R. Moldova Igor Dodon privind numirea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel (CA) Chișinău și prin care l-a repus pe judecătorul Clima în funcție. Detalii aici

În documentul semnat de către șeful de direcție generală a SIS, Eugeniu Rurac, se menționează că SIS solicită CNA și PG „să investigheze prin prisma eventualei bănuieli rezonabile pe faptul depășirii atribuțiilor de serviciu acțiunile magistratului Alexei Paniș care a dispus repunerea judecătorului Vladislav Clima în funcția administrativă de președinte al CA Chișinău”.

La 18 ianuarie, Procuratura Generală (PG) a recepționat cele două sesizări expediate de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) prin care reprezentanții Serviciului solicită să fie examinate acțiunile magistratului Alexei Paniș care a dispus repunerea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel (CA) Chișinău. Respectiv, PG a recepționat și sesizarea prin care Eugeniu Rurac, șeful Direcției generale a Serviciului de Informații și Securitate (SIS), invocă faptul că magistratul Paniș s-ar afla în conflict de interese cu Clima, fapt care solicită să investigat de autorități.

Alexei Paniș activează din 2017 în calitate de magistrat la Judecătoria Chișinău. În 2021 ZdG a scris că Paniș a făcut parte din completul de judecată care a examinat și a emis încheierea în litigiul dintre Vladimir Țurcan și Domnica Manole pentru șefia Curții Constituționale. Procesul a stârnit un val de reacții, fiind „un litigiu care nu a mai fost în istoria jurisprudenței naționale”, așa cum a admis inclusiv vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, Corneliu Guzun. Alexei Paniș este unul dintre magistrații care a pronunțat hotărârea în cazul lui Igor Vornicescu, primului inculpat în dosarul „Laundromat” care și-a primit sentința. Deși a fost condamnat, Vornicescu a fost liberat de răspundere penală în legătură cu survenirea prescripției de tragere la răspundere penală.

Paniș este magistratul care în martie 2020 a depus o sesizare în adresa procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo și a Procuraturii Anticorupție prin care reclamă că era intimidat de reprezentantul companiei de construcții „Reconscivil”, Valeriu Sufrai, care era membru, în același timp, și al Consiliului Economic de pe lângă președintele Igor Dodon. Atunci, contactat de Ziarul de Gardă, Valeriu Sufrai a negat acuzațiile care îi erau aduse.