Principală  —  IMPORTANTE   —   Dintr-o funcție în alta. Un…

Dintr-o funcție în alta. Un funcționar vizat într-un dosar de corupție, numit director la Administrația de Stat a Drumurilor

Fostul director adjunct al Agenției pentru Supraveghere Tehnică (AST), Veaceslav Potop, care figurează din martie 2019 într-un dosar de corupție, a ajuns director general interimar la Administrația de Stat a Drumurilor (ASD). Administrația întreprinderii nu a vrut să comunice telefonic cu reporterii ZdG, pentru a ne comunica mai multe detalii despre cum a ajuns Potop în funcția respectivă.

După ce în vara trecută a fost plecat în concediu anual, în septembrie 2019 Veaceslav Potop a demisionat din funcția de director adjunct al AST, iar acum a ajuns în funcția de director general interimar a unei alte instituții de stat.

Deși informația despre numirea unui nou director adjunct la ASD nu a fost făcută publică de autorități, numele lui Veaceslav Potop figurează pe site-ul instituției.

În încercarea de a afla de când este Potop la conducerea instituției, am fost redirecționați de la un număr de telefon la altul, ca într-un final, să ni se comunice că administrația ASD solicită să expediem o solicitare de informație în acest sens: „Mi s-a indicat de către administrație să adresați întrebările la adresa electronică”.

Am apelat și la Ministerului Economiei pentru a aflat mai multe detalii, însă reprezentanții de la minister ne-au comunicat că responsabilă de numirea lui Potop în funcție a fost Agenția Proprietății Publice (APP): „Ministerul nu a avut nicio legătură cu acest proces”.

La APP nu s-a găsit însă nimeni să ne ofere mai multe detalii, iar un reprezentant al Agenției ne-a recomandat să revenim săptămâna viitoare cu un apel, atunci când vor reveni totți la muncă.

Viorel Morari, fostul procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, declara anterior că dosarul lui Potop a fost „un pic deranjant” și a existat o nemulțumire politică în legătură cu acesta. ZdG l-a contactat pe procurorul Alexandru Cernei, în gestiunea căruia se afla dosarul lui Potop, iar acesta ne-a comunicat că dosarul a fost repartizat unui alt procuror, însă nu cunoaște cui.

L-am contactat telefonic și pe avocatul lui Veaceslav Potop, Iurie Alexa, însă acesta a precizat că nu vrea să ne ofere informații despre mersul dosarului.

Menționăm că pentru 2020 sunt planificate mai multe lucrări de reparație a drumurilor, Administrația de Stat a Drumurilor, la coduncerea căreia se află acum Potop, inițiind în acest sens și mai multe achiziții de milioane.


În martie 2019, Procuratura Anticorupție nu a făcut publice informațiile despre reținerea lui Veaceslav Potop. La solicitarea ZdG, PA a comunicat ulterior că Potop este bănuit de corupție, fiindu-i aplicată măsura preventivă de arest la domiciliu, măsură care ulterior a fost însă ridicată.

Veaceslav Potop este învinuit că în complicitate cu funcționari publici din cadrul Agenției Servicii Publice – Departamentul Cadastru și angajații SRL „MLVP GROUP”, fondată de către soția acestuia, precum și cu alte persoane neidentificate la moment, au favorizat procesul de recepționare ilegală a lucrărilor cadastrale care sunt introduse în dosarul tehnic al dosarului cadastral și ulterioara dare în exploatare și înregistrate a dreptului de proprietate asupra construcțiilor neautorizate sau construite cu abateri de la documentația de proiect.

Deşi a activat aproape toată cariera la stat, Veaceslav Potop şi familia sa au reuşit să-şi construiască o avere de milioane.

Casa familiei Potop, evaluată de aceştia în declaraţia de avere şi interese la suma de 35 de mii de euro, este amplasată în Stăuceni, la doar câţiva km de Chişinău. Imobilul cu două niveluri, construit într-un stil arhitectural modern, dispune de o curte spaţioasă şi de garaj.