Dintr-o funcție în alta. Un funcționar vizat într-un dosar de corupție, numit director la Administrația de Stat a Drumurilor – Ziarul de Gardă
 • Dintr-o funcție în alta. Un funcționar vizat într-un dosar de corupție, numit director la Administrația de Stat a Drumurilor

  Dintr-o funcție în alta. Un funcționar vizat într-un dosar de corupție, numit director la Administrația de Stat a Drumurilor
  24 aprilie 2020 | 14:18

  Fostul director adjunct al Agenției pentru Supraveghere Tehnică (AST), Veaceslav Potop, care figurează din martie 2019 într-un dosar de corupție, a ajuns director general interimar la Administrația de Stat a Drumurilor (ASD). Administrația întreprinderii nu a vrut să comunice telefonic cu reporterii ZdG, pentru a ne comunica mai multe detalii despre cum a ajuns Potop în funcția respectivă.

  După ce în vara trecută a fost plecat în concediu anual, în septembrie 2019 Veaceslav Potop a demisionat din funcția de director adjunct al AST, iar acum a ajuns în funcția de director general interimar a unei alte instituții de stat.

  Deși informația despre numirea unui nou director adjunct la ASD nu a fost făcută publică de autorități, numele lui Veaceslav Potop figurează pe site-ul instituției.

  În încercarea de a afla de când este Potop la conducerea instituției, am fost redirecționați de la un număr de telefon la altul, ca într-un final, să ni se comunice că administrația ASD solicită să expediem o solicitare de informație în acest sens: „Mi s-a indicat de către administrație să adresați întrebările la adresa electronică”.

  Am apelat și la Ministerului Economiei pentru a aflat mai multe detalii, însă reprezentanții de la minister ne-au comunicat că responsabilă de numirea lui Potop în funcție a fost Agenția Proprietății Publice (APP): „Ministerul nu a avut nicio legătură cu acest proces”.

  La APP nu s-a găsit însă nimeni să ne ofere mai multe detalii, iar un reprezentant al Agenției ne-a recomandat să revenim săptămâna viitoare cu un apel, atunci când vor reveni totți la muncă.

  Viorel Morari, fostul procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, declara anterior că dosarul lui Potop a fost „un pic deranjant” și a existat o nemulțumire politică în legătură cu acesta. ZdG l-a contactat pe procurorul Alexandru Cernei, în gestiunea căruia se afla dosarul lui Potop, iar acesta ne-a comunicat că dosarul a fost repartizat unui alt procuror, însă nu cunoaște cui.

  L-am contactat telefonic și pe avocatul lui Veaceslav Potop, Iurie Alexa, însă acesta a precizat că nu vrea să ne ofere informații despre mersul dosarului.

  Menționăm că pentru 2020 sunt planificate mai multe lucrări de reparație a drumurilor, Administrația de Stat a Drumurilor, la coduncerea căreia se află acum Potop, inițiind în acest sens și mai multe achiziții de milioane.


  În martie 2019, Procuratura Anticorupție nu a făcut publice informațiile despre reținerea lui Veaceslav Potop. La solicitarea ZdG, PA a comunicat ulterior că Potop este bănuit de corupție, fiindu-i aplicată măsura preventivă de arest la domiciliu, măsură care ulterior a fost însă ridicată.

  Veaceslav Potop este învinuit că în complicitate cu funcționari publici din cadrul Agenției Servicii Publice – Departamentul Cadastru și angajații SRL „MLVP GROUP”, fondată de către soția acestuia, precum și cu alte persoane neidentificate la moment, au favorizat procesul de recepționare ilegală a lucrărilor cadastrale care sunt introduse în dosarul tehnic al dosarului cadastral și ulterioara dare în exploatare și înregistrate a dreptului de proprietate asupra construcțiilor neautorizate sau construite cu abateri de la documentația de proiect.

  Deşi a activat aproape toată cariera la stat, Veaceslav Potop şi familia sa au reuşit să-şi construiască o avere de milioane.

  Casa familiei Potop, evaluată de aceştia în declaraţia de avere şi interese la suma de 35 de mii de euro, este amplasată în Stăuceni, la doar câţiva km de Chişinău. Imobilul cu două niveluri, construit într-un stil arhitectural modern, dispune de o curte spaţioasă şi de garaj. 

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Președintele SA „Moldovagaz”, despre solicitarea de a reduce consumul de gaze: „De ce să fierbi un ceainic plin cu apă, dacă vrei să pregătești o singură cană cu ceai sau cafea?”

  Președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz” Vadim Ceban a venit cu un comentariu vizavi de reacțiile consumatorilor, după ce reprezentanții companiei au solicitat, repetat, consumatorilor să re…
  Președintele SA „Moldovagaz”, despre solicitarea de a reduce consumul de gaze: „De ce să fierbi un ceainic plin cu apă, dacă vrei să pregătești o singură cană cu ceai sau cafea?”

  Europarlamentar român, despre criza gazelor cu care se confruntă R. Moldova: „Soluționarea și ajutorul vor veni din România și UE”

  Soluționarea și ajutorul în criza gazelor cu care se confruntă în prezent R. Moldova vor veni dinspre România și dinspre Uniunea Europeană, nu dinspre Federația Rusă, opinează europarlamentarul român, Siegfried…
  Europarlamentar român, despre criza gazelor cu care se confruntă R. Moldova: „Soluționarea și ajutorul vor veni din România și UE”

  DOC/ Președinta Maia Sandu a aprobat o nouă structură a Aparatului Președintelui

  Șefa statului Maia Sandu a semnat un decret privind structura Aparatului Președintelui R. Moldova și reduce personalul-limită de la 163 de posturi și structuri la numărul de 150. În termen de o lună, secretarul…
  DOC/ Președinta Maia Sandu a aprobat o nouă structură a Aparatului Președintelui

  „Toate femeile sunt supuse riscului de a face cancer mamar, dar asta nu înseamnă că toate femeile vor dezvolta această maladie”

  Interviu cu Dragomir Tîmbur, medic chirurg-mamolog Luna octombrie este luna internațională de conștientizare a cancerului mamar La nivel global, la fiecare 3 minute, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân…
  „Toate femeile sunt supuse riscului de a face cancer mamar, dar asta nu înseamnă că toate femeile vor dezvolta această maladie”