Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Detalii privind perchezițiile de astăzi…

Detalii privind perchezițiile de astăzi și reținerea funcționarilor publici

În urma perchezițiilor de astăzi, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au reținut 16 persoane: nouă funcționari publici și șapte agenți economici.

„La începutul lunii martie 2016 a fost dispusă pornirea urmăririi penale pe faptul trucării licitațiilor. Astăzi, s-au desfășurat 46 de percheziții. În cadrul uneia dintre aceste percheziții, un bărbat a încercat să distrugă anumite documente care urmau să fie ridicate, dar nu a reușit. În total, în dosar vor fi audiate 23 de persoane în calitate de bănuiți. Persoanele care au fost supuse perchezițiilor sunt administratori ai întreprinderilor care au furnizat produse alimentare în baza contractului cu Direcția Generală Educație, Tineret și Sport. Ei sunt bănuiți că favorizau unii agenți economici care participau la licitații”, a menționat Bogdan Zumbreanu, şeful Direcţiei generale de urmărire penală din cadrul CNA.

Potrivit șefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, funcționarii publici aranjau condiții pentru un anumit agent economic pentru ca aceste să câștige licitația. În alte cazuri, la licitație participau mai multe companii care erau gestionate de aceeași persoană. O altă metodă utilizată era oferirea contra plată a unor informații despre alți participanți la licitație. Mita ajungea până la 10.000 de lei. „Un reprezentat interesat în câștigarea licitației asigura participarea la licitație a altor agenți economici afiliați. Un agent dintre aceștia prezenta cel mai mic preț, care urma să fie câștigător, uneori chiar unul care nu aducea profit, conștientizând că un preț mai mic nu va fi înaintat de alt participant. Ulterior, agentul economic care era afiliat persoanei interesate, din cauza că nu avea un certificat, sau alt motiv, era descalificat și licitația era câștigată de altcineva dintre cei afiliați și care era interesat. Toată aceasta se făcea cu acordul unor persoane publice din direcțiile municipale”, a precizat Morari.

De asemenea, oamenii legii au stabilit că prin această schemă erau livrate la instituțiile preșcolare și produse alterate CNA a publicat stenograma conversațiilor agenților economici și reprezentanții direcțiilor, angajați ai grădinițelor și altor funcționari implicați în dosar de aranjare a unor licitaţii privind achiziţionarea produselor alimentare pentru şcoli şi grădiniţe. Stenograma acestor discuții poate fi găsită aici

Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele riscă până la 25 de ani de închisoare, amendă în valoare de până la 8000 de unități convenționale și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe o perioadă de 10 ani.