Principală  —  IMPORTANTE   —   Detalii oficiale despre dosarul penal…

Detalii oficiale despre dosarul penal deschis în baza declarațiilor lui Ilan Șor despre geanta cu 1,5 milioane de euro oferită familiei Dodon

sursa: OrheiTV.md

Ilan Șor a fost audiat de procurori după ce a declarat că i-ar fi oferit mai multe bunuri lui Igor Dodon, actualul președinte al R. Moldova.

Peste o lună, Procuratura Anticorupție a pornit o cauză penală pe faptul coruperii pasive a persoanelor cu demnitate publică, Șor prezentând unele acte, care au fost ridicate și anexate la dosar – acestea fiind unicele și ultimele acțiuni procesuale, efectuate pe acest caz.

Procuratura Anticorupție precizează, într-o declarație oferită pentru ZdG, că ulterior, dosarul a fost transmis în gestiunea unui alt procuror.

Ca urmare a declarațiilor făcute la începutul lui februarie 2019 de Ilan Șor într-o conferință de presă, Procuratura Anticorupție s-a autosesizat. Pe 11 februarie 2019 acesta a fost audiat, declarând anumite circumstanțe. Peste o lună, Procuratura Anticorupție a pornit o cauză penală pe faptul coruperii pasive a persoanelor cu demnitate publică, declarantul prezentând unele acte, care au fost ridicate și anexate la dosar – acestea fiind unicele și ultimele acțiuni procesuale, efectuate pe acest caz. În aceste circumstanțe, în baza prevederilor procesual-penale, șeful interimar al Procuraturii Anticorupție a decis retragerea respectivului dosar din gestiunea procurorului responsabil de investigarea acestuia și transmiterea spre examinare, către un alt procuror din cadrul aceleiași procuraturi specializate, se precizează într-o declarație a Procuraturii Anticorupție.

La începutul lunii februarie 2019, în cadrul unei conferințe de presă, Ilan Șor, liderul Partidului Șor declara că l-a ajutat anterior de mai multe ori pe Igor Dodon: i-am achitat drumul la Moscova, s-a folosit de avionul meu, de casa mea, am fost în Monaco la un meci. Nu aș fi spus nimic despre asta, așa cum m-a rugat, dacă nu apăreau aceste amenințări”, declara Șor.

Acesta a adus la acea conferință de presă și o geantă, despre care a spus că, în ea ar fi fost „lucruri pe care Igor Nicolaevici Dodon le-a primit personal de la mine. Eu pot să transmit această geantă la Președinție, poate mirosul sau mărimea genții o să vă amintească Dvs. de ceva? În cazul în care Igor Nicolaevici a uitat despre aceste momente, care descriu relațiile noastre, să spună că aceasta nu este adevărat, să spună acest lucru public”, preciza Șor.

Ulterior, în septembrie 2019, Șor declara că în geanta neagră pe care i-a transmis-o lui Igor Dodon se găseau trei milioane USD, bani pe care fostul premier Vlad Filat i-ar fi plătit liderului PSRM pentru ca să susțină desemnarea lui Nicolae Timofti în funcția de președinte al R. Moldova. Acesta susținea că era vorba despre bani de la Banca de Economii.

„Nu a fost o singură geantă. Au fost mai multe, pentru diferite situații”, a mai adăugat Ilan Șor, fără a oferi detalii.

Deputatul anunțat în căutare internațională a dat atunci asigurări că deține dovezi, dar că nu are cui să le prezinte, deoarece R. Moldova ar fi în prezent un „stat capturat”, iar Procuratura, „subordonată lui Dodon”.

Subiectul a revenit în actualitate după ce Viorel Morari, șeful suspendat din funcție al Procuraturii Anticorupție a dezvăluit în emisiunea „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV că „Ilan Șor, până la urmă, a făcut declarații, a fost audiat. Acesta a spus că în perioada 2013- 2014 ar fi transmis 1,5 milioane de euro unei persoane cu demnitate publică, care acum este președintele R. Moldova, Igor Dodon. Mai mult ca atât Șor(acesta fiind martor pe dosar) a declarat că a mai achitat pentru familia Dodon și pentru funcționarul Dodon diferite zboruri care au fost acceptate și au fost folosite pentru achitarea călătoriilor de lux”, a declarat Morari.