• Declarațiile lui Șor, la televiziunea sa, despre „geanta” pentru Dodon, „porțile” de la aeroport și frauda bancară

  Declarațiile lui Șor, la televiziunea sa, despre „geanta” pentru Dodon, „porțile” de la aeroport și frauda bancară
  vizualizări
  30 septembrie 2019 | 06:30

  Ridicarea imunității deputaților din fracțiunea Partidului „Șor” constituie o răzbunare a PSRM-ului, declarațiile privind existența unor „porți clandestine” la Aeroportul Internațional Chișinău sunt o „invenție” a actualei guvernări, iar în geanta pe care i-ar fi transmis-o lui Igor Dodon cu câțiva ani în urmă se aflau trei milioane de dolari. Declarațiile au fost făcute de Ilan Șor, inculpat în dosarele privind furtul din sistemul bancar și anunțat în căutare după ce a părăsit R. Moldova deși se afla sub control judiciar, în cadrul unei intervenții live la Televiziunea Centrală, post tv afiliat Partidului „Șor”.

  Șor a declarat că în geanta neagră pe care i-a transmis-o lui Igor Dodon se găseau trei milioane USD, bani pe care fostul premier Vlad Filat i-ar fi plătit liderului PSRM pentru ca să susțină desemnarea lui Nicolae Timofti în funcția de președinte al Republicii Moldova. Acesta susține că era vorba despre bani de la Banca de Economii.

  „Nu a fost o singură geantă. Au fost mai multe, pentru diferite situații”, a mai adăugat Ilan Șor, fără a oferi detalii.

  Deputatul anunțat în căutare internațională a dat asigurări că deține dovezi, dar că nu are cui să le prezinte, deoarece Republica Moldova ar fi în prezent un „stat capturat”, iar Procuratura, „subordonată lui Dodon”.

  Referitor la ridicarea imunității sale de parlamentar, dar și a altor trei deputați din fracțiunea partidului pe care îl conduce, Ilan Șor a declarat că este vorba despre „răzbunarea” lui Igor Dodon, deoarece acesta ar cunoaște foarte multe informații.

  Totodată, acesta l-a acuzat pe liderul neoficial al PSRM că dosarele în privința deputaților din Partidul „Șor” reprezintă o presiune, după ce ar fi existat mai multe încercări ale PSRM de a convinge deputații să părăsească fracțiunea și să se declare independenți, pentru ca ulterior să-și anunțe susținerea pentru anumite alianțe.

  Întrebat de prezentatoarea de la postul tv pe care îl controlează despre „așa-zisul furt al miliardului”, Ilan Șor a fost rezervat în explicații, dar a declarat că nu are nicio implicare și că legătura dintre el și Vlad Plahotniuc ar fi fost creată artifical în interesul cuiva.

  Acesta susține că „în toți acești ani” a colaborat cu ancheta și a făcut toate declarațiile la subiect. Potrivit acestuia, nu este vorba despre niciun „miliard”, ci despre 600 de milioane USD. 350 de milioane USD, declară Șor, ar fi fost scoase până la apariția sa la BEM, iar alte 250 milioane USD ar fi ajuns la fostul premier Vlad Filat. Șor susține că fostul premier l-a rugat să preia BEM-ul, iar după, l-a acuzat de crearea „găurii negre”.

  În cadrul aceleiași emisiuni, Ilan Șor a respins orice acuzații privind preluarea ilegală a Aeroportului Internațional Chișinău și a calificat drept „declarații politice” învinuirile care i se aduc. Totodată, acesta a afirmat că din iulie 2019, când și-ar fi dat demisia din funcția de președinte al Consiliului de administrare, nu mai are nicio legătură cu Aeroportul Internațional Chișinău și că nu cunoaște cine administrează acum afacerea.

  „O invenție a guvernării” a calificat deputatul lipsit de imunitate și declarațiile autorităților precum că au existat mai multe „porți clandestine” prin care anumite grupuri de persoane puteau părăsi țara prin intermediul Aeroportului Internațional Chișinău, fără a trece controlul pașapoartelor și fără ca în bazele de date ale Poliției de Frontieră să se păstreze informații despre aceste treceri.

  Întrebat unde se află, acesta a refuzat să răspundă, invocând criterii de siguranță, dar a declarat că mult mai aproape decât consideră oponenții săi.

  Șor susține că va reveni în țară și în viața politică și neagă că familia ar deține proprietăți și afaceri peste hotare. Acesta afirmă că unicele imobile din străinătate sunt apartamentul soției și casa socrului său, amplasate la Moscova.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  A fost dat startul celei de-a doua etapă de înregistrare a lecţiilor online pentru elevi

  Primăria mun. Chișinău anunță că ieri a fost dat startul celei de-a doua etapă a proiectului „Educație online”, care prevede completarea bibliotecii digitale cu lecții noi din curricula școlară pentru per…
  A fost dat startul celei de-a doua etapă de înregistrare a lecţiilor online pentru elevi

  Botnari s-a tratat de COVID-19. Primăria Hâncești își reia activitatea

  Primăria municipiului Hâncești anunță că, după două săptămâni de carantină, își reia, începând de luni, 10 august, activitatea „în regim limitat”. Primarul orașului, Alexandru Botnari, s-a tratat de COVID-19,…
  Botnari s-a tratat de COVID-19. Primăria Hâncești își reia activitatea

  Premierul României: Gazoductul Ungheni-Chișinău este gata

  Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a anunțat vineri, 7 august, că a fost finalizat gazoductul Ungheni-Chișinău, menționând că R. Moldova va avea astfel o alternativă la gazul rusesc. „Am o veste bună. Chia…
  Premierul României: Gazoductul Ungheni-Chișinău este gata

  Luni, 10 august, va fi dat start Programului DOR 2020. BRD a publicat agenda

  Luni, 10 august, va fi dat startul Programului DOR 2020. Conform unui comunicat emis de Biroul Relații cu Diaspora (BRD), în acest an, participanții vor trăi o nouă experiență – „Un altfel de DOR: la dist…
  Luni, 10 august, va fi dat start Programului DOR 2020. BRD a publicat agenda

  VIDEO/ Un avion cu 191 de pasageri s-a rupt în două: Sunt morți și răniți

  UPDATE: Cel puţin 14 oameni au murit şi 15 sunt răniţi grav după ce un avion al Air India care transporta 191 de pasageri şi membri ai echipajului a părăsit pista la aterizarea pe aeroportul din Kozhikode, în v…
  VIDEO/ Un avion cu 191 de pasageri s-a rupt în două: Sunt morți și răniți

  A câștigat concursul. Vasilița a devenit oficial director al Spitalului „Toma Ciorbă”

  Sergiu Vasilița a fost desemnat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale câștigător al concursului pentru ocuparea funcţiei de director al IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. L…
  A câștigat concursul. Vasilița a devenit oficial director al Spitalului „Toma Ciorbă”