Principală  —  IMPORTANTE   —   Detalii din dosarul interceptărilor ilegale.…

Detalii din dosarul interceptărilor ilegale. Numele celor patru judecători pentru care PA a cerut de la PG ridicarea imunității

Procuratura Generală a dispus urmărirea penală în privința celor patru colaboratori ai Ministerului de Interne și a celor trei procurori vizați în dosarul interceptărilor ilegale. În cazul celor patru judecători vizați în acest dosar, acum două săptămâni, procurorii anticorupție au expediat o sesizare către procurorul general privind ridicarea imunității și eliberarea acordului pentru a putea fi urmăriți penal.

„Am început urmărirea penală în cazul ofițerilor de urmărire penală, a procurorilor care sunt vizați pe dosar, urmează să vedem și mai departe”, ne-a comunicat procurorul general.

Contactat de ZdG, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, ne-a spus că sesizarea cu privire la ridicarea imunității celor patru judecători a fost examinată și remisă înapoi către Procuratura Anticorupție, pentru mai multe completări, documentul fiind incomplet.

„Am avut o ședință cu specialiști pe domeniu, viceprocurorul general, am analizat sesizarea și am trimis-o înapoi către PA pentru completarea materialelor. Nu sunt sufieciente materiale pentru inițierea cauzei penale aici. Am cerut să fie completată, sesizarea este incompletă. Inițial, materialele au fost incomplete. Așteptam să fie completate și trimise din nou”, ne-a comunicat Alexandr Stoianoglo.

Astfel, în dosarul interceptărilor ilegale, potrivit surselor ZdG, procurorii anticorupție au cerut Procuraturii Generale ridicarea imunității în privința a următorilor patru judecători: Elena Costiuc, Nicolae Corcea, Sergiu Ciobanu și Tizu Svetlana.

În luna august curent, autoritățile au inițiat trei cauze penale după ce, cel puțin 52 de persoane, inclusiv politicieni, reprezentanți ai societății civile și jurnaliști au fost interceptați telefonic.

O investigație RISE Moldova a dezvăluit că, în ultimii ani, autoritățile au interceptat și filat mai mulți opozanți ai guvernării PDM.

Operațiunea s-a desfășurat sub paravanul a trei dosare penale trase la indigo, pornite în baza unor mesaje pe Facebook sau declarații la conferințe de presă. Sub lupa procurorilor și a polițiștilor au nimerit 52 de persoane, inclusiv politicieni, reprezentanți ai societății civile și chiar jurnaliști. Pe lângă interceptarea convorbirilor telefonice, unora le-a fost monitorizată și viața privată. În locuințe le-au fost instalate microfoane și camere video.

Magistrata Tizu Svetlana a figurat și în dosarul penal privind mita pentru judecători.