Principală  —  IMPORTANTE   —   Deputata Marina Tauber, obligată de…

Deputata Marina Tauber, obligată de procurori să nu părăsească teritoriul R. Moldova pe un termen de 60 de zile, fiind bănuită de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari în dosarul „frauda bancară”

Procurorii anticorupție au aplicat măsura preventivă sub formă de obligare de a nu părăsi țara pe un termen de 60 de zile în privința deputatei Partidului Politic ȘOR, Marina Tauber, bănuită de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari în dosarul „frauda bancară”.

Solicitat de Ziarul de Gardă, procurorul Octavian Iachimovschi din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA), cel care conduce grupul de urmărire penală în dosarul „frauda bancară”, ne-a comunicat că vineri, 27 mai, procurorii i-au înaintat deputatei Tauber învinuirea pe două capete de acuzare în dosarul „frauda bancară”.

„Marinei Tauber i-a fost înaintată acuzarea pe două capete – complicitate la spălare de bani în proporții deosebit de mari și complicitate la escrocherie în proporții deosebit de mari, ambele realizate în interesele unei organizații criminale. În privința ei a fost aplicată măsura preventivă obligația de nepărăsire a țării pe un termen de 60 de zile, începând de astăzi. Tauber și-a rezervat timp pentru a face cunoștință cu ordonanța urmăririi penale, după care va face declarații pe caz”, a declarat procurorul Iachimovschi.

Parlamentul a aprobat joi, 26 mai, cele două cereri înaintate de către procurorul general interimar Dumitru Robu privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatei Partidului ȘOR Marina Tauber, fiind bănuită de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Detalii aici

Procurorul general interimar a acuzat-o pe Marina Tauber că împreună cu deputatul fugar Ilan Șor ar fi pus în aplicare „planul prin care au sustras bani în proporții deosebit de mari de la Banca de Economii”.

Procurorul general interimar Dumitru Robu a dat asigurări că dosarul în care deputații Partidului Șor Ilan Șor și Marina Tauber sunt cercetați pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari va fi diferit justiției întrucât acuzatorii de stat au identificat probe concludente.

Marina Tauber este vicepreședinta Partidului „ȘOR” și actuală deputată. Anterior, Ziarul de Gardă a scris că înainte de a accede în Legislativ, Tauber a exercitat, timp de aproape un an, funcția de primară a comunei Jora de Mijloc. Până în 2016, înainte de a se lansa în politică, a fost timp de șase ani, președinta Federației de Tenis din Moldova. Fosta colegă de școală a lui Ilan Șor figurează în ambele rapoarte Kroll privind furtul miliardului de la cele trei bănci. Potrivit raportului, Tauber, alături de alți acționari ai Unibank, ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor.

Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară în 2019, fiind cercetată pentru că ar fi „favorizat fraudarea sistemului bancar”. Tauber a fost reținută, dar un an mai târziu, a fost scoasă de sub urmărire penală, pe motiv că faptele nu ar întruni elementele infracțiunilor imputate.

În 2020, averea lui Tauber a constituit pretext pentru două demersuri, în adresa ANI și PG. Atunci, autoarea demersului, fosta deputată socialistă Marina Radvan, preciza că datele din declarațiile de avere ale Marinei Tauber trezesc nedumeriri, făcând trimitere la ac