Principală  —  IMPORTANTE   —   Deputata Marina Tauber, citată la…

Deputata Marina Tauber, citată la PA pentru a fi audiată și pusă sub învinuire pentru două capete de acuzare în dosarul „frauda bancară”

sursa: Marina Tauber/ Facebook

Vicepreședinta Partidului Politic ȘOR, deputata Marina Tauber, a fost citată la Procuratura Anticorupție (PA) pentru a fi audiată de procurori și pusă sub învinuire pentru două capete de acuzare – escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari – în dosarul „frauda bancară”.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, șefa interimară a Procuraturii Anticorupție (PA) Elena Cazacov ne-a comunicat că deputata Marina Tauber a fost citată la PA pentru a fi audiată și pentru a da declarații în dosarul „frauda bancară”.

„A fost citată la PA pentru ora 12:00. Urmează să fie pusă sub învinuire și audiată în cazul în care va accepta să facă declarații, potrivit procedurii. Tauber va fi pusă sub învinuire pentru două capete de acuzare”, a declarat șefa interimară a PA.

Parlamentul a aprobat joi, 26 mai, cele două cereri înaintate de către procurorul general interimar Dumitru Robu privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatei Partidului ȘOR Marina Tauber, fiind bănuită de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Detalii aici

Procurorul general interimar a acuzat-o pe Marina Tauber că împreună cu deputatul fugar Ilan Șor ar fi pus în aplicare „planul prin care au sustras bani în proporții deosebit de mari de la Banca de Economii”.

Procurorul general interimar Dumitru Robu a dat asigurări că dosarul în care deputații Partidului Șor Ilan Șor și Marina Tauber sunt cercetați pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari va fi diferit justiției întrucât acuzatorii de stat au identificat probe concludente.

Marina Tauber este vicepreședinta Partidului „ȘOR” și actuală deputată. Anterior, Ziarul de Gardă a scris că înainte de a accede în Legislativ, Tauber a exercitat, timp de aproape un an, funcția de primară a comunei Jora de Mijloc. Până în 2016, înainte de a se lansa în politică, a fost timp de șase ani, președinta Federației de Tenis din Moldova. Fosta colegă de școală a lui Ilan Șor figurează în ambele rapoarte Kroll privind furtul miliardului de la cele trei bănci. Potrivit raportului, Tauber, alături de alți acționari ai Unibank, ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor.

Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară în 2019, fiind cercetată pentru că ar fi „favorizat fraudarea sistemului bancar”. Tauber a fost reținută, dar un an mai târziu, a fost scoasă de sub urmărire penală, pe motiv că faptele nu ar întruni elementele infracțiunilor imputate.

În 2020, averea lui Tauber a constituit pretext pentru două demersuri, în adresa ANI și PG. Atunci, autoarea demersului, fosta deputată socialistă Marina Radvan, preciza că datele din declarațiile de avere ale Marinei Tauber trezesc nedumeriri, făcând trimitere la accesoriile de lux etalate de parlamentară. Controlul nu are încă o finalitate.