Principală  —  IMPORTANTE   —   Deputații bănuiți de corupție, îmbogățire…

Deputații bănuiți de corupție, îmbogățire ilicită sau spălare de bani ar putea rămâne fără imunitate, fără încuviințarea Parlamentului. CC a avizat pozitiv proiectul privind modificarea articolului 70 din Constituție

sursa: Parlamentul R. Moldova

Deputații acuzați de corupere activă și pasivă, trafic de influență, abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare de bani vor fi lipsiți de imunitate, respectiv arestați și reținuți fără înștiințarea Parlamentului. Magistrații Curții Constituționale (CC) au avizat pozitiv marți, 26 octombrie, proiectul de lege care vizează modificarea Constituției în partea ce ține de înștiințarea Parlamentului pentru reținerea și arestarea deputatului în cazul unor infracțiuni.

„Inițiativa înaintată de 63 de deputați a fost prezentată și este conformă prevederilor articolului 141 din Constituție. Proiectul de lege constituționale corespunde limitelor temporale de revizuirea Constituției și poate fi înaintat spre examinare Parlamentului”, a declarat Domnica Manole, președinta Curții Constituționale.

În septembrie curent, deputații fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au sesizat Curtea Constituțională (CC) să avizeze proiectul legii pentru modificarea Articolului 70 din Constituția R. Moldova. Potrivit proiectului, se propune excluderea imunității deputatului în cazul săvârșirii de către acesta a celor mai grave infracțiuni de corupție și în cazul spălării banilor. Astfel, în cazul acestor acuzații aduse deputatului nu va mai fi necesară încuviințarea Parlamentului pentru reținere, arestare sau percheziționare și transmitere a cauzei în judecată.

Încuviințarea Parlamentului pentru reținerea, arestarea, percheziționarea sau trimiterea în judecată nu este necesară în cazul infracțiunilor de corupere activă sau pasivă, trafic de influență, exces sau abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare a banilor”, se menționează în sesizarea formulată de PAS.

Potrivit articolului 84 din Regulamentul Parlamentului, pentru adoptarea de către Parlament a proiectului de lege constituțională este necesar votul a două treimi din deputații aleși, ceea ce reprezintă cel puțin 68 de deputați. Fracțiunea parlamentară a Partidului Acțiune și Solidaritate deține 63 de mandate în Legislativ, iar pentru aprobarea proiectului de modificare a Constituției au nevoie de votul a încă cel puțin 5 deputați.

Actualmente, articolul 70 din Constituția R. Moldova prevede că deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa.