Principală  —  IMPORTANTE   —   Declarațiile procurorului general interimar cu…

Declarațiile procurorului general interimar cu privire la încetarea mandatelor conducerii interimare a PA și adjuncților interimari ai PCCOCS

captură privesc.eu

Mandatele conducerii interimare a Procuraturii Anticorupție (PA) și adjuncților interimari ai Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au încetat. Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a semnat joi, 7 octombrie, ordinele în acest sens.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Dumitru Robu a motivat decizia.

„Conform prevederilor art. 27/1 al.(1) si (2) a LRM privind Procuratura, care a fost introdus prin legea nr.102/2021 – Asigurarea interimarului funcției de procurori șefi inclusiv adjuncți se face prin Ordinul PG care urmează a fi aprobat de CSP, care la rândul sau poate respinge aceste candidaturi și desemna alți procurori pentru funcțiile vacante.

Având temei prevederile respective și ținând cont de termenul îndelungat de exercitare a interimatelor funcțiilor vacante, de exemplu la PCCOCS interimarii au fost numiți în decembrie 2019, adică aproape doi ani de exercitare a unei funcții provizorii am decis sa ajustez aceasta situației prevederilor legii. Astfel confirm semnarea ordinelor de sistare a delegării.

Mai mult, am fost informat despre faptul ca în septembrie curent, după introducerea modificarilor, au fost numiți mai mulți procurori șefi și procurori adjuncți interimari fără respectarea procedurii, care în opinia mea este o subminare a competentelor CSP. Respectiv, voi transmite CSP ordinele de numire semnate de procurorul general suspendat pentru ca organul de autoadministrare sa decidă”, a menționat pentru ZdG, Dumitru Robu.

Solicitat de ZdG, Adrian Bordianu a declarat că nu „i-au fost aduse la cunoștință aceste informații”.

„Nu mi s-au adus la cunoștința așa informații. Am citit în presă. Deocamdată nu cunosc”, a declarat pentru Ziarul de Gardă șeful interimar al PA, Adrian Bordianu.

Șeful PCCOCS, Ion Caracuian, la fel a menționat pentru ZdG că „nu știe despre careva informații oficiale”.

Purtătorul de cuvânt al PCCOCS, Emil Gaitur, a menționat pentru ZdG că „pâna la această oră instituția nu a fost notificată oficial”.

Miercuri, 6 octombrie, după suspendarea din funcție și reținerea lui Alexandr Stoianoglo pentru 72 de ore, membrii CSP au selectat doi candidați pentru funcția de procuror general interimar – procurora anticorupție Victoria Furtună și procurorul din Procuratura mun. Chișinău Dumitru Robu. După audierea celor doi candidați, CSP a înaintat candidatura procurorului Dumitru Robu către președinta R. Moldova, Maia Sandu, iar la scurt timp șefa statului a semnat decretul prin care Robu a fost numit procuror general interimar. DETALII AICI

Pe portalul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a fost publicată Hotărârea CSP din 6 octombrie curent prin care Dumitru Robu, adjunct al procurorului-şef al Procuraturii municipiului Chișinău, a fost desemnat de membrii CSP candidat la funcția de procuror general interimar.