Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Consiliul Europei a evaluat progresele…

Consiliul Europei a evaluat progresele anticorupție în R. Moldova: „Respectarea recomandărilor rămâne nesatisfăcătoare la nivel global”

Imagine simbol

Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO) a publicat vineri, 19 mai, un raport privind R. Moldova, în care evaluează progresele înregistrate în implementarea recomandărilor adresate țării în Raportul de evaluare din runda a patra (2016) privind prevenirea corupției ce vizează membrii Parlamentului, judecătorii și procurorii.

GRECO concluzionează că, în prezent, R. Moldova a pus în aplicare în mod satisfăcător sau a abordat în mod satisfăcător șase dintre cele optsprezece recomandări cuprinse în Raportul de evaluare din runda a patra. Dintre recomandările rămase, zece au fost parțial puse în aplicare și două nu au fost puse în aplicare.

GRECO mai notează că nivelul actual scăzut de respectare a recomandărilor rămâne „nesatisfăcător la nivel global” și solicită R. Moldova să prezinte un raport privind progresele înregistrate în punerea în aplicare a recomandărilor restante cel târziu până la 31 martie 2024.

Principalele sale concluzii sunt următoarele:

  • În ceea ce privește membrii parlamentului, în afară de o practică parlamentară emergentă de ridicare a imunității deputaților, progresele în punerea în aplicare a recomandărilor restante sunt mai degrabă absente. Rămâne de adoptat un cod de conduită pentru parlamentari, care să includă norme pentru diferite situații de conflict de interese și pentru interacțiunile cu terți/lobby-iști. Ar trebui depuse eforturi mai susținute pentru a actualiza site-ul Parlamentului cu informații privind proiectele legislative, pentru a organiza consultări publice semnificative și pentru a asigura luarea în considerare în mod corespunzător a contribuțiilor publicului. Autoritatea Națională de Integritate continuă să fie constrânsă de lipsa de personal și are nevoie de o strategie instituțională.
  • În ceea ce privește judecătorii, eliminarea calității de membru din oficiu a ministrului Justiției și a procurorului general din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) – ceea ce reprezintă un pas important în sine, stabilirea criteriilor pentru alegerea judecătorilor și a membrilor non-judecători ca membri ai CSM, obligația legală a CSM de a-și motiva toate deciziile, adoptarea de decizii motivate în materie disciplinară și anumite modificări ale procedurii disciplinare a judecătorilor reprezintă evoluții pozitive. Cu toate acestea, ar trebui subliniat faptul că procesul de verificare prealabilă (pre-vetting n.r.) a candidaților la CSM, verificarea propusă pentru anumite categorii de judecători (vetting n.r.), precum și rolul sporit al ministrului justiției în convocarea Adunării generale a judecătorilor afectează în mod negativ punerea în aplicare a anumitor recomandări nesoluționate și ar putea anula realizările obținute până în prezent.
  • În ceea ce privește procurorii, sunt în curs de elaborare proiecte de amendamente pentru eliminarea calității de membru din oficiu a ministrului Justiției și a președintelui CSM în Consiliul Superior al Procurorilor și pentru revizuirea și consolidarea cadrului juridic privind răspunderea disciplinară a procurorilor. Autoritățile sunt încurajate să adopte modificările propuse și să pună în aplicare recomandările restante”, se arată în raport.

O delegație formată din patru evaluatori GRECO (Croația, Finlanda, România și Slovenia) și un membru al secretariatului GRECO a vizitat Chișinăul în perioada 15-19 mai 2023 pentru a efectua evaluarea R. Moldova în cadrul celei de-a cincea runde de evaluare GRECO. Subiectele abordate au fost prevenirea corupției și promovarea integrității în administrația centrală (funcții executive de vârf) și în agențiile de aplicare a legii. Un raport de evaluare va fi întocmit și examinat de Plenara GRECO în cursul anului 2023.

Anterior, un raport interimar al GRECO aferent rundei a patra de evaluare a R. Moldova, adoptat în sesiunea plenară din perioada 29 noiembrie – 3 decembrie 2021, a fost publicat la 9 februarie 2022.

Acesta menționa atunci că „R. Moldova a implementat șase dintre cele 18 recomandări cuprinse în Raportul de evaluare a rundei a patra. Dintre recomandările rămase, nouă au fost parțial implementate, iar trei nu au fost implementate”.