Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CNA anunță că a reținut…

CNA anunță că a reținut complicea cetățenei Ucrainei condamnată la trei ani de închisoare după ce a încercat să mituiască un polițist de frontieră pentru a scoate din țară un minor fără acte de identitate

Imagine simbol

Complicea cetățenei Ucrainei care a fost reținută de ofițerii Direcției Generale Teritoriale (DGT) Nord a Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție, în decembrie 2022, pentru tentativă de mituire a unui polițist de frontieră cu scopul de a scoate din țară un minor fără acte de identitate, a fost reținută. Aceasta este reținută pentru 72 de ore și este cercetată penal pentru corupere activă.

Este vorba despre o femeie din Briceni care a fost identificată ca fiind una dintre persoanele care ar fi purtat discuții cu cetățeana Ucrainei și i-ar fi oferit 500 de dolari pentru coruperea angajatului Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Pe 29 decembrie 2022, ofițerii DGT Nord a CNA, împreună cu oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, a împiedicat o tentativă  de scoatere ilegală din țară a unui minor fără acte de identitate, prin încercarea de mituire a unui polițist de frontieră. Cazul a fost denunțat la CNA de către polițistul de frontieră, iar în baza informației IGPF a fost pornită o cauză penală pentru corupere activă.

Potrivit materialelor cauzei, cetățeana Ucrainei i-ar fi propus angajatului Poliției de Frontieră 500 de dolari, pe care urma să-i transmită prin însoțitorul copilului. În schimbul acestei sume, polițistul de frontieră ar fi fost rugat să asigure trecerea nestingherită a minorului prin punctul de trecere a frontierei de stat Criva-Mămăliga.

În urma efectuării acţiunilor de urmărire penală şi măsurilor speciale de investigaţii, sub controlul angajaţilor DGT Nord a CNA, al procurorilor anticorupție și reprezentanților Direcției Regionale Nord a IGPF, a fost documentată transmiterea banilor și a minorului, care urma să traverseze ilegal frontiera de stat. Ca rezultat, cetățeana Ucrainei a fost reținută pentru 72 de ore.

Ulterior, la 19 aprilie 2023, Judecătoria Edineț, sediul Central a pronunțat sentința în cauză penală, deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, oficiul Nord, care a vizat acțiunile cetățenei Ucrainei, învinuite de corupere activă. Judecarea cauzei a durat 3 luni, inculpata recunoscându-și vina în cadrul cercetării judiciare.

Instanța a recunoscut vinovată inculpata de comiterea coruperii active, stabilindu-i pedeapsa cu închisoare pe un termen de 3 ani, cu executarea în penitenciar pentru femei și amendă în mărime de 200 000 de lei. Totodată, s-a dispus confiscarea din contul persoanei în beneficiul statului a mijloacelor bănești în cuantum de 500 de dolari și un telefon mobil de model iPhone 8.