Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cine sunt cei patru judecători…

Cine sunt cei patru judecători care au depus cereri de transfer temporar la CSJ

Sursa: ZdG

Magistrații Grigore Manoli, Stela Procopciuc, Dumitru Pușca și Lilia Roic-Botezatu participă la concursul pentru suplinirea, prin transfer, a posturilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) vor examina cererile acestora în ședința de marți, 13 februarie.

Sursă: csm.md

Grigore Manoli a fost judecător în materie de drept civil la Judecătoria Chișinău, sediul Centru. În 2020, acesta a râvnit la fotoliul de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău. În mai 2021, CSM a aprobat transferul magistratului la Judecătoria Chișinău sediul Ciocana. El a ajuns să activeze în instanță în 2015, anterior fiind avocat. În 2014 a absolvit cursurile de formare din cadrul Institutului Național al Justiției (INJ), cu media generală de 8,50.

Stela Procopciuc este judecătoarea Curții de Apel Bălți din 2007, numită prin decretul președintelui de atunci, Vladimir Voronin. La sfârșitul anului 2023, în urma prelungirii concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător la CSJ, Consiliul Superior al Magistraturii a remis Comisiei Vetting încă un candidat, în vederea inițierii procedurii de evaluare. Este vorba despre Stela Procopciuc, care a fost admisă în calitate de candidată din rândul judecătorilor. Aceasta va fi evalută în temeiul prevederilor Legii 65/2023, normelor subordonate acestei legi, dar și altor acte normative. 

Dumitru Pușca este judecător la Curtea de Apel (CA) Bălți. Magistratul și-a început cariera în 2005 la Judecătoria Soroca. În iulie 2011 a fost transferat în funcţia de judecător la instanța de fond din Bălţi, iar doi ani mai târziu a fost promovat la Curtea de Apel Bălți. Potrivit informației Inspecției Judiciare, pe parcursul anilor, în privința judecătorului au fost înregistrate 16 petiții și 20 de sesizări, însă toate au fost respinse. 

În 2022, Dumitru Pușca a candidat la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dar nu a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, care a anunțat: „Temei pentru nepromovarea evaluării integrității financiare și etice de către candidat a servit scrisoarea acestuia că se retrage din concurs, transmisă Comisiei pe 9 septembrie”.

Potrivit informaţiilor plasate pe pagina „Juriştii pentru drepturile omului”, două hotărâri ale completului de judecată, în componenţa căruia a participat judecătorul Pușca, au fost obiect de examinare la CtEDO. Drept urmare, statul a fost obligat să achite despăgubiri în valoare de 13,3 mii de euro.

Lilia Roic-Botezatu activează la judecătoria Hîncești din 2015, numită în funcție prin decretul lui Nicolae Timofti. În 2014 a susținut examenul de capacitate la Institutul Național al Justiției cu media generală – 7,50. Lilia Roic-Botezatu a activat în diferite funcții în cadrul CSJ în perioada 2002-2012, cu o pauză în de cinci ani (2007 și 2012, când a activat în calitate de avocat). La CSJ aceasta a ocupat, consecutiv, funcțiile de: specialist principal în Cancelaria Colegiului Civil al Curții, consultant superior în cadrul Secției Cancelarie civilă și contencios administrativ a Curții, consultant superior în Secția legislație, informatică și cumputere a Direcției de evidență a legislației și informatică și asistent judiciar în cadrul Colegiului Penal al Curții.

La 23 ianuarie curent, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a anunțat concurs pentru suplinirea, prin transfer temporar, a trei posturi vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție.

La concurs pot candida judecătorii care:

1) au 8 ani efectiv lucrați în calitate de judecător;

2) au reputație ireproșabilă;

3) nu au fost sancționați disciplinar în ultimii 2 ani;

4) au calitățile și abilitățile profesionale necesare pentru a exercita funcția de
judecător al Curții Supreme de Justiție.

Cererile de participare la concurs trebuiau depuse la Consiliul Superior al Magistraturii până pe 6 februarie 2024, inclusiv.