Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cine este și ce avere…

Cine este și ce avere are ex-directorul adjunct al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, condamnat la închisoare

Iurie Podarilov/Centrul de Investigații Jurnalistice

Judecătoria Chișinău, sediul Centru l-a condamnat pe ex-directorul adjunct al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane la 4 ani închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în organele de drept ale Republicii Moldova pe un termen de 5 ani.  Acesta a fost recunoscut culpabil în comiterea infracțiunii de trafic de influență, anunță Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Persoana condamnată este Iurie Podarilov.

Instanța a reținut, că ex-directorul Adjunct al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane în perioada anilor 2016-2017, în comun cu un ofițer de urmărire penală din cadrul Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, contrar obligațiilor și interdicțiilor impuse de funcția deținută, sub pretextul intermedierii scoaterii de sub urmărire penală a unei persoane suspecte în comiterea traficului de copii, au pretins suma de 30 000 euro, fiind reținuți după primirea mijloacelor bănești din prima tranșă în sumă de 10 000 euro.

Urmărirea penală a fost exercitată de către procurorii în Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale. Sentință este cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău, însă acuzatorii de stat din cadrul PCCOCS, care au reprezentat învinuirea în instanța de judecată, consideră că sancțiunea aplicată este echitabilă faptelor comise de către inculpat.

Iurie Podarilov deținea funcția de șef adjunct al  Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, instituție din cadrul Inspectoratului Național de Investigații al IGP din martie 2013. În 2013, funcționarul a avut venituri din salariu de aproape 130 de mii de lei, conform declarației sale cu privire la venituri și proprietate pentru anul 2015. 

Împreună cu soția, cuplul Podarilov a obținut în 2015 alți 350 de mii de lei în urma „cumătriei” pe care au organizat-o la 25 iulie 2015. Iurie Podarilov are un apartament de 58 m.p., obținut în 2014 și un garaj, dobândit în 2012. În 2015, Podarilov conducea un Wolskwagen Passat fabricat în 2006 și avea, din 2014, o datorie de 250 de mii de lei.

Iurie Podarilov a fost reținut în februarie 2017. Ulterior, și-a dat demisia.

Citiți și: Avocat „de casă” la Antitrafic: CULISELE celei mai mari MITE din istoria avocaturii