Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cele două amenzi de 20…

Cele două amenzi de 20 de mii de lei aplicate postului NTV Moldova pentru lipsa de echilibru la prezentarea știrilor privind declanșarea războiului din Ucraina, menținute printr-o decizie a Curții de Apel Chișinău

imagine simbol

Curtea de Apel Chișinău a menținut ca legală decizia Consiliului Audiovizualului (CA) din 11 martie 2022, prin care Exclusiv Media SRL, fondatoarea serviciului de televiziune NTV Moldova, a cărui licență de emisie a fost suspendată între timp, a fost sancționată cu două amenzi în sumă de 20 000 de lei pentru prezentare unilaterală a informației, lipsă de imparțialitate și echilibru a opiniilor în știri, potrivit unui comunicat de presă emis de CA.

Pe 21 și 22 februarie 2022, NTV Moldova a retransmis programul „Сегодня” din Federația Rusă, unde au fost difuzate mai multe subiecte legate de criza de securitate din regiune, discursul președintelui rus despre motivele recunoașterii independenței regiunilor separatiste din estul Ucrainei și declarațiile mai multor deputați ruși.

În primul subiect din 21 februarie nu a fost asigurat echilibrul de opinii, fiind prezentată unilateral ședința Consiliului Suprem de Securitate din Federația Rusă, în care președintele rus a anunțat decizia față de cele două regiuni: „Мы не говорим о вхождении ЛНР-ДНР в состав РФ, обсуждаем независимость.” „Главы ДНР и ЛНР, Пушилин и Пасечник обратились к Путину с просьбой признать независимость своих республик. Пасечник: Признание Россией ЛНР позволит избежать массовой гибели жителей республики, 300 тысяч из которых – граждане России” („Nu vorbim despre aderarea LNR-DNR la Federația Rusă, discutăm despre independență”. „Șefii DNR și LNR, Pușilin și Pasecinik i-au cerut lui Putin să recunoască independența republicilor lor. Pasecinik: Recunoașterea LNR de către Rusia va contribui la evitarea morții în masă a locuitorilor republicii, dintre care 300.000 sunt cetățeni ruși” n.r.).

Unele enunțuri a lui Putin s-au dublat pe burtieră: „Киевские власти дважды провели карательные операции на Донбассе, сейчас обострение происходит в третий раз” („Autoritățile de la Kiev au desfășurat de două ori operațiuni punitive în Donbass, acum agravarea are loc pentru a treia oară” n.r). S-a mai afirmat că Federația Rusă a făcut uz de mai multe metode pentru reglementarea conflictului din estul Ucrainei, în timp ce Kievul ar fi „sabotat” soluționarea pașnică a acestuia.

Comentariile din studio au reafirmat constatările lui Putin despre faptul că procesul de negocieri ar fi ajuns în impas și că intrarea Ucrainei în NATO ar amplifica pericolele pentru Federația Rusă.

Al doilea subiect a redat integral, în orele de maximă audiență, discursul lui Vladimir Putin. Acesta s-a referit la necesitatea recunoașterii republicilor separatiste din estul Ucrainei, făcând și o retrospectivă istorică. În timp ce cuvântarea abunda de amenințări și acuzații grave în adresa autorităților ucrainene și a reprezentanților statelor occidentale, postul nu a intervenit sub nicio formă pentru a echilibra declarațiile cu alte opinii.

În discurs, Putin a contestat existența statului Ucraina, catalogându-l drept „artificial, fondat de bolșevici” și a făcut afirmații despre corupția elitelor din țara vecină și despre societatea și guvernarea ucraineană: „Не удивительно что украинское общество столкнулось с ростом крайнего национализма, который быстро приобрёл форму агрессивной русофобии и неонацизма.”„Радикалы, захватившие власть, организовали преследования, настоящий террор, в отношении тех, кто выступал против антиконституционных действий” („Nu este surprinzător faptul că societatea ucraineană s-a confruntat cu o ascensiune a naționalismului extrem, care a luat rapid forma unei rusofobii agresive și a neonazismului”. „Radicalii care au preluat puterea au organizat o persecuție, o adevărată teroare, împotriva celor care se opuneau acțiunilor anticonstituționale” n.r.)

În programul de pe 22 februarie 2022 au fost difuzate 9 subiecte despre recunoașterea independenței regiunilor separatiste, fiind date și fragmente din discursul din ziua precedentă a liderului rus: „Россия сделала всё для сохранения территориальной целостности Украины” („Rusia a făcut totul pentru a păstra integritatea teritorială a Ucrainei” n.r.).

Comentariile prezentatorului au susținut, și de această dată, afirmațiile Kremlinului: „Нежелание Киева выполнять Минские договорённости и урегулировать конфликт в Донбассе только свидетельствуют об агрессивном настрое Украины и её союзников” („Lipsa de voință a Kievului de a pune în aplicare acordurile de la Minsk și de a rezolva conflictul din Donbas nu face decât să ateste atitudinea agresivă a Ucrainei și a aliaților săi” n.r.).

În alte subiecte a fost reflectată ratificarea acordurilor de către deputații Dumei de Stat vizavi de Donețk și Lugansk, toți având o singură poziție: „Это решение… наверное, единственное правильное в той ситуации, когда весь мир стоял на пороге войны (Este o decizie… probabil singura corectă într-o situație în care întreaga lume era în pragul războiului n.r.).

Au fost prezentate și declarațiile președintelui Ucrainei și ale liderilor altor state, cărora, însă, li s-a acordat puțin timp, argumentele fiind prezentate superficial, ceea ce a făcut dificilă înțelegerea de către spectatori a răspunsului la acuzațiile aduse, conform CA.

Lipsa de imparțialitate și de echilibru s-a atestat și în unele buletine locale de știri, mai notează Consiliul.

Pe 10 februarie 2023, prima instanță a acordat câștig de cauză CA pe acest caz.

Activitatea a șase posturi de televiziune a fost suspendată, la sfârșitul lunii octombrie 2023, pe durata stării de urgență în R. Moldova, după ce Serviciul de Informații şi Securitate (SIS) a propus Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) să „sisteze” licențele de emise a șase posturi TV: Orizont TV, ITV, Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3.

Pe 16 decembrie 2022, CSE a mai aprobat o decizie privind suspendarea, pe perioada stării de urgență, a licențelor de emisie pentru șase posturi de televiziune din R. Moldova. Este vorba despre posturile „Primul în Moldova”, „RTR Moldova”, „Accent TV”, „NTV Moldova”, „TV6” și „Orhei TV”.