Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CA obține câștig de cauză…

CA obține câștig de cauză în prima instanță față de postul NTV Moldova, sancționat cu două amenzi de 10 mii de lei, pentru modul de reflectare a agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei

Sursa: NTV Moldova

Consiliului Audiovizualului (CA) informează că a obținut câștig de cauză luni, 12 iunie, într-un dosar ce vizează postul de televiziune NTV Moldova, sancționat cu două amenzi în sumă de 10 000 de lei și patru avertizări publice, pentru „prezentarea în mod unilateral, fără documentare suficientă, cu amestec dintre fapte și opinii”, a crizei de securitate din regiune și invadarea Ucrainei de Federația Rusă, în buletinele de știri din 24-27 februarie 2022.

Monitorizarea CA a arătat că, în toate buletinele de știri, NTV Moldova s-a referit la situația din Ucraina în mod părtinitor și nu a fost favorizată libera formare a opiniilor.

„Astfel, în buletinul de știri din 24 februarie 2022, ora 13:00 (primul buletin al zilei în primă difuzare, din care publicul află că în Ucraina se duc lupte militare), sunt prezentate declarații atribuite președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, care nu au suport factologic, fiind vorba despre o opinie unilaterală și subiectivă a jurnalistului. În varianta buletinului de știri de limbă rusă se menționează o declarație a Ministerului Apărării al Federației Ruse. În acest caz, sursa trebuia verificată și suprapusă datelor oficiale din partea ucraineană, informația fiind prezentată unilateral, fără documentare suficientă”, menționează Consiliul într-un comunicat.

În știrile din 25 februarie 2022, monitorizarea CA a atestat amestec dintre fapte și opinii. De asemenea, a fost fixată „o documentare incompletă și informație prezentată în mod părtinitor și cu lipsă de bună-credință în relatările despre îndemnul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, de a se așeza la masa de negocieri și despre faptul că Occidentul nu ar mai acorda sprijinul solicitat de autoritățile de la Kiev”.

În nicio știre din cele 4 zile monitorizate, NTV Moldova nu a prezentat poziția Occidentului, cu excepția unei scurte intervenții a ministrei Apărării din Franța, care spunea că nimeni nu-și dorește un război cu Rusia.

Un alt reportaj din 25 februarie 2022 despre procesul de acomodare a refugiaților, conține opinia jurnalistei. Aceasta afirmă că „ucrainenii regretă că țara lor a fost împinsă până în această situație critică, iar când totul a luat foc, cei care se declarau parteneri, au dat bir cu fugiții”. Niciun fapt nu confirmă această afirmație, iar partea a doua a frazei este o acuzație în adresa, probabil, a partenerilor occidentali ai Ucrainei, fără a fi prezente și opiniile celor vizați.

„În plus, oamenii care apar în reportaj răspund la o întrebare pe care telespectatorul nu a auzit-o, dar din răspunsuri se poate înțelege că reportera a afirmat că Ucraina nu este ajutată de nimeni, și cei intervievați sunt rugați să spună ce cred despre asta”, mai notează CA.

NTV Moldova a mai recurs și la omisiune în programele audiovizuale difuzate în perioada monitorizată. În buletinul de sinteză a săptămânii din 27 februarie 2022, din 12 știri, 3 s-au referit la războiul din Ucraina. Niciuna dintre acestea nu a constituit prima știre, toate fiind repetări ale informațiilor deja difuzate în zilele precedente, neactualizate și cu încălcările principiilor informării corecte. Nici instituirea stării de urgență în R. Moldova nu a fost explicată în buletinul de sinteză.

„Presupunând că publicul s-a informat doar din știrile acestui furnizor, acesta a fost informat incomplet, distorsionat și unilateral, fapt ce nu a contribuit la formarea unei opinii libere despre ceea ce se întâmplă în țara vecină începând cu ziua de 24 februarie 2022”, a declarat vicepreședinta Consiliului Audiovizualului Aneta Gonța în ședința publică.

Pe 12 iunie 2023, Judecătoria Chișinău sediul Râșcani a dat câștig de cauză CA, pe decizia din 2 martie 2022, față de PP „Exclusiv Media” SRL, fondatoarea postului de televiziune „NTV Moldova”, în prima instanță.

NTV Moldova este unul dintre cele șase posturi de televiziune a căror licențe de emisie au fost suspendate, pe perioada stării de urgență, printr-o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).