Cele cinci judecătoare vizate într-un dosar de corupție, plasate în arest. Ce decizii au luat judecătorii

Procurorii anticorupție au înaintat pe 24 octombrie demersuri privind plasarea în arest a celor cinci judecătoare și a procurorei reținute într-un dosar de corupție. Demersurile au fost examinate în paralel de judecătorii Andrei Niculcea și Vitalie Budeci de la Judecătoria Buiucani, care au admis parțial demersurile procurorilor.

Nici una dintre cele cinci judecătoare nu s-au prezentat la Judecătorie, solicitând examinarea cererilor în lipsa acestora. Astfel, în urma examinării demersurilor, judecătorii au decis plasarea în arest preventiv pentru 30 de zile în izolatorul CNA a judecătoarei Liubovi Brînza de la Curtea de Apel Chișinău. Avocatul magistratei a menționat că aceasta pledează nevinovată.

Celelalte două magistrate de la Curtea de Apel Chișinău, vizate în dosar, au primit câte 30 de zile de arest preventiv la domiciliu.

Deși procurorii au cerut plasarea în arest preventiv pentru 30 de zile a magistratei Svetlana Tizu, judecătorul a decis plasarea ei în arest preventiv pentru 20 de zile în izolatorul CNA. Avocatul Svetlanei Tizu a menționat că magistrata pledează nevinovată și susține că nu a participat la nici un act de corupere, considerând măsura preventivă ca fiind neîntemeiată: „Voi discuta cu clienta și vom contesta decizia la Curtea de Apel”.

Un mandat de arestare preventiv pentru 20 de zile în izolatorul CNA a fost emis și pe numele magistratei Victoria Hadârcă de la Judecătoria Chișinău.

Zece persoane au fost reținute pe 23 octombrie, fiind bănuite într-un dosar de corupție. Conform materialelor cauzei penale, s-a stabilit că judecătorii de la Curtea de Apel, precum și cei de la Judecătoria Centru, au pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. Rolul avocatului și procurorului în schemă a constat în intermedierea transmiterii mijloacelor bănești de la de la medic și inculpat către magistrați.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *