Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ce spune Șor despre fraudele…

Ce spune Șor despre fraudele de la BEM

Ilan Shor, primarul orașului Orhei, a venit astăzi, 25 martie, în fața presei pentru a face niște declarații privind fraudele de la Banca de Economii (BEM).

„Consider că nu sunt vinovat de marele jaf. Pentru a demonstra că nu sunt vinovat am colaborat cu organele de drept și le-am oferit toată informația privind soarta celor 625 de milioane de dolari, dintre care cei 250 de milioane de dolari pe care i-am oferit lui Vlad Filat, pentru că eram presat. Inițial mă gândeam că tot ce făcea Filat era pentru a ajuta BEM-ul să iasă din criza în care a ajuns, dar realitatea a fost complet alta”, a menționat Șor.

Totodată, omul de afaceri a declarat că suma anunțată că ar fi furată de la BEM este una exagerată. „Miliardul este o cifră mitică… De aceea, am luat decizia să închei un contract cu o companie de audit bancar, care să spună unde au dispărut baniii și cine este persoana finală care a beneficiat de toate aceste bunuri. Vă dau asigurări că vreau foarte mult să aflu cine se face vinovat de marele jaf, pentru că doar așa voi putea să-mi restabilesc reputația”, a subliniat Șor.

Amintim că la 15 octom­brie 2015, la ora 17.15, Vlad Filat, ex-premier al R. Mol­dova şi preşe­dinte al PLDM, a fost reţi­nut de ofi­ţe­rii şi pro­cu­ro­rii anti­co­ru­pţie. Cu doar trei zile mai devreme, Ilan Şor, afa­ce­ris­tul şi pri­ma­rul de Orhei, a depus un auto­de­nunţ, iar marţi, 13 octom­brie, acesta a fost audiat la sediul său din incinta Casei Sin­di­ca­te­lor de şeful inte­ri­mar al Pro­cu­ra­tu­rii Anti­co­ru­pţie, Adrian Popenco. În auto­de­nunţ, Şor a recla­mat că i-ar fi dat în ulti­mii cinci ani fos­tu­lui pre­mier Filat apro­xi­ma­tiv 250 mili­oane de USD în schim­bul unor anu­mite ser­vi­cii, dar şi că ar fi fost par­te­ner de afa­ceri cu lide­rul PLDM în câteva afa­ceri, inclu­siv în cea legată de Banca de Eco­no­mii a Mol­do­vei (BEM). În doar 48 de ore, pro­cu­ro­rii au veri­fi­cat auten­ti­ci­ta­tea fap­te­lor expuse de Şor, con­si­de­rat, inclu­siv în rapor­tul Kroll, prin­ci­pala figură în schema de fra­u­dare a sis­te­mu­lui ban­car, au soli­ci­tat depu­ta­ţi­lor ridi­ca­rea imu­ni­tă­ţii lui Filat, l-au reţi­nut, iar dumi­nică, prin înche­ie­rea jude­că­to­ru­lui de instru­cţie, l-au pla­sat în arest pen­tru 30 de zile. Filat l-a acu­zat de cele întâm­plate pe eter­nul său rival, Vlad Pla­ho­t­niuc, iar avo­ca­tul său a indi­cat că depu­ta­tul ar fi depus o plân­gere penală împo­triva lui Şor, pen­tru decla­ra­ţii min­ci­noase făcute în auto­de­nunţ.

Auto­de­nu­nţul lui Ilan Şor a deve­nit public la scurt timp după reţi­ne­rea lui Filat. Ticluit în limba rusă, Şor a vor­bit des­pre rela­ţia pe care şi-a construit-o în ulti­mii cinci ani cu Vlad Filat. În auto­de­nunţ, pe lângă numele lui Filat, în situ­a­ţii com­pro­mi­ţă­toare apar alţi actu­ali sau foşti apro­pi­aţi ai ex-premierului. Sin­gu­rul vizat în auto­de­nunţ într-o lumină pozi­tivă este Vla­di­mir Pla­ho­t­niuc.

Menţio­năm că, în acest dosar – fraudele de la BEM, dat fiind fap­tul că s-a auto­de­nu­nţat, Ilan Şor este pro­te­jat de pre­ve­de­rile Codu­lui Penal şi nu are decât sta­tut de mar­tor.