Principală  —  IMPORTANTE   —   Ce arată documentele în cazul…

Ce arată documentele în cazul condamnării unei mame a cinci copii „pentru că nu a achitat un credit”. Declarațiile părții vătămate și ale avocaților din dosar

Mama și copiii Nataliei Ursachi. Captură: PRO TV Chișinău

O femeie din Drochia, mamă a cinci copii, unul dintre care are mai puțin de jumătate de an, a fost condamnată la șase ani de închisoare pentru că nu a putut achita un credit. Acum cinci ani, ea și-a luat o mașină de cinci mii de euro, că să presteze servicii de taxi și să-și hrănească micuții pe care îi crește singură, dar nu a fost în stare să mai achite, transmitea miercuri, 7 octombrie, PRO TV Chișinău.

„Mașina a luat-o cu cinci mii și ceva de euro și spunea că 2000 de euro a luat de la acest om și au crescut procentele până la 11.200 de euro”, a spus mama femeii.

Cazul a trezit mai multe reacții în spațiul public, iar ZdG a decis să studieze deciziile emise de instanțele de judecată și să discute cu partea vătămată și avocații din dosar.

Am constatat că, de fapt, Natalia Ursachi a împrumutat 2500 de euro și a luat un automobil BMW 320 de la Vitalie Plugari, un bărbat care plasase pe un site specializat anunțul că își vinde automobilul, nereturnând nici banii, nici bunul mobil. Curtea de Apel Bălți a condamnat-o pe femeie la șase ani de închisoare pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari și a obligat-o să restituie suma de 11.200 de euro, dedusă din valoarea mașinii – 8700 de euro – și datoria de 2500 de euro.

Vitalie Plugari își amintește că totul a început în anul 2015, când Natalia Ursachi avea doar un copil și l-a contactat prin intermediul site-ului 999.md pentru a procura de la el automobilul BMW 320, al cărui valoare era de 8700 de euro.

Cum i-a dat bărbatul 2500 de euro și automobilul unei persoane străine

„Mi-a spus că vrea să-l procure, dar nu dispune de bani și i-am zis: „ok, când vei avea, atunci vom vorbi”. A revenit cu un apel peste o perioadă de circa două săptămâni – o lună: „hai, poate găsim o modalitate, sunt gata să-l iau în rate”, iar eu am refuzat. Apoi iar a revenit: „la mine situația e grea, am copil bolnav, îl duc la medic.

Nu a fost nicio discuție despre taximetrie, nu știu de unde a luat bunicuța această idee.

Apoi iar a revenit: „ajută-mă cu bani, am un cont în bancă blocat, unde am bani, am și o casă sechestrată de bancă”, mi-a arătat acele acte pe casă, „împrumută-mi niște bani să închid datoriile și eu – cum deblochez – o să procur automobilul și o să-ți dau banii. Eu i-am spus că nu e neapărat să cumpere automobilul de la mine, pentru că era un automobil care nu costa chiar ieftin în acea perioadă. Ulterior, i-am spus că o ajut, îi dau 2500 de euro, nu au fost discuții de procente, am scris un contract de trei luni fără notar, ea a luat banii, a scris recipisă și a spus că după ce scoate casa de sub sechestru, îmi dă banii și poate cumpără și automobilul. Ideea era să o ajut. A venit în Chișinău de la Drochia cu o persoană atunci. Eu am făcut un act de ajutor, nu am cerut procente, nimic. Peste o perioadă, de circa două luni, periodic o contactam și o întrebam dacă și-a rezolvat problemele, ea spunea că nu ieșea ceva, inventa diferite motive. Apoi mi-a propus să-i dau automobilul pe procură: „mi-e greu, nu pot să duc copilul la medic”. 

Într-o zi mi-a spus că a încheiat o înțelegere cu o bancă din Drochia: „dacă eu le arăt că am automobilul, ei îmi dau credit și îți întorc banii împrumutați și ceva bani din costul automobilului”. Am refuzat.

Între timp, îmi spunea că vrea să deschidă un bar în Drochia, când am ajuns și i-am făcut procura pe automobil mi-a arătat și barul. Îmi mai spunea că are și casă, și loc de pământ, copil pe care trebuie să-l trateze.

Eu i-am făcut procura pentru a se duce la bancă să ia credit, automobilul nu i-l dădusem, peste o săptămână mi-a spus că nu îi dau credit până nu le arăt mașina. I-am zis că nu am când să duc automobilul la Drochia și ea a spus că vine să îl ia. Eu, naiv fiind, i-am dat automobilul, câteva zile nu a răspuns, apoi mi-a spus că totul e ok, doar că durează perfectarea actelor pentru credit”, a menționat bărbatul.

„Mi-am dat seama că am fost tras pe sfoară”

Astfel, acesta spune că, peste o lună, și-a dat seama că „treaba e serioasă”, femeia nu face nimic, el nu vede nici bani, nici automobilul, spunea că nu încă nu poate și dispărea, declarând mai târziu, în fața instanței, că, de fapt, ea chiar a doua zi a vândut mașina.

„Mi-am dat seama că am fost tras pe sfoară. Nu am mers să văd dacă este automobilul, nici nu știam unde locuia, ea mi-a arătat un apartament de la stradă. Ea dispăruse pe vreo două luni, perioadă în care eu nu am întreprins nimic în acea perioadă, am așteptat. Dar i-am scris pe Viber că e infracțiune faptul că a luat automobilul și a dispărut și voi fi nevoit să depun plângere la poliție. Peste o lună mi-a spus că s-a dus în Rusia, face bani și va reveni să îmi returneze datoriile. Ne-am întâlnit peste jumătate de an, ea, care mai avea dosare, venise cu un avocat, Iurie, care mi-a comunicat într-o parte că am fost tras pe sfoară, deoarece ea mai are probleme cu datorii.

Chiar și așa, nu am mers la organele de drept.

Între timp, ea mai născuse un copil. Printre altele, ce persoană care știe că are atâtea judecăți tot naște copii? Cred că doar acea care știe că așa poate să se eschiveze de la răspundere.

I-am zis să-mi dea măcar o parte din bani. Am așteptat iar câteva luni, tot promițându-mi că o să facă ceva. Ea tot îmi spunea că îmi va întoarce banii, într-un timp m-a sunat și mama ei și mi-a spus să mai aștept. Așa am mai așteptat jumătate de an. Sumar, am depus cerere la poliție peste vreo doi ani și jumătate sau trei ani de la cele întâmplate, după care am mers la procuratură. Paralel îi mai spuneam să facă ceva, pentru că am depus plângere. Între timp, s-a pornit ancheta, ea mai născuse un copil, cred că era al treilea, s-a prezentat la judecată, unde nu a spus nimic de procente, taximetrie, a confirmat lucrurile cum vi le spun și cum au stat de fapt. Câteva ședințe de judecată au fost amânate deoarece ea nu se prezenta. Nimic nu mi-a dat, din câte am înțeles, automobilul era la cunoștința ei, tot prin Drochia. Nu a întreprins nimic nici după decizia primei instanțe. Îmi spunea că nu are nimic să-mi dea și m-a rugat să-mi retrag cererea. A fost și decizia Curții de Apel Bălți și nimic nu s-a schimbat.

A mai făcut un copil între timp și chiar când a fost sentința a născut al cincilea copil. În cei cinci ani ea a născut patru copii. Întrebarea mea față de ea este cum poți să faci chestia asta știind cum ai procedat, câți bani ai luat de la oameni, cum poți să stai cu gândul că o să faci copii și o să scapi de ispășirea pedepsei?”, a afirmat Vitalie Plugari pentru ZdG.

Acum, acesta accentuează că îi pare rău „de decizia luată și de faptul că s-a ajuns la așa zi, dar eu pot să vă spun că nu știu cine va da cuiva automobilul și încă niște bani, să-l ajute și să-l lase trei ani fără a întreprinde ceva”.

„Sunt afectat psihologic că din cauza deciziei mele au rămas copiii fără grija mamei”

„Eu nu știam care va fi sentința judecății, doar am depus plângere la procuratură. Și acum sunt afectat psihologic, stresat, că din cauza deciziei mele au rămas copiii, care nu au nicio vină, fără grija mamei. Am o încărcătură psihologică nu prea plăcută. Îmi pare rău că a fost închisă, dar nu am luat eu decizia. Chiar dacă a fost închisă, eu nu am întreprins mai departe nimic, ce să-i fac dacă nu are bani? Eu am mers doar pe procedură. Nu poți să depui o plângere la procuratură și apoi să te duci să spui că nu a fost așa”, a conchis bărbatul.

Avocatul acestuia, Victor Coda, își amintește că, inițial, poliția a refuzat pornirea unei cauze penale, după care a mers la procuratură, constatând că automobilul fusese înstrăinat deja de două ori, fiind implicat ulterior și în accident rutier.

„Nu am avut niciodată scopul ca dumneaei să ajungă după gratii”

„Clientul meu a fost indus în eroare. Noi, în susținerile verbale, am optat pentru  aplicarea unei pedepse nonprivative, am solicitat numai admiterea acțiunii civile, să fie constatat faptul că Vitalie Plugari a fost deposedat de bunul său în mod ilicit, iar pedeapsa Nataliei Ursachi să fie una mult mai blândă decât prevede legislația.

Nu am avut niciodată scopul ca dumneaei să ajungă după gratii. De vreo 20 de ori am rugat-o să restituie datoriile pentru a nu ajunge în judecată. Bănuim că ea a fost victima unor scheme de escrocherie, pentru că automobilul imediat a fost transmis în posesia altei persoane, ea nici nu l-a folosit, nici nu a primit bani.

E o schemă întortocheată și poate se temea să spună adevărul. Ea a negat în fața instanței că are credite, a spus că doar a divorțat”, a precizat apărătorul părții vătămate pentru ZdG.

Ce au decis judecătorii

La 21 decembrie 2018, Judecătoria Drochia (sediul central) a recunoscut-o pe Natalia Ursachi vinovată de escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari, condamnând-o la 8 ani de închisoare în penitenciar pentru femei de tip închis. Judecătoarea Lucia Grădinari a mai hotărât încasarea în beneficiul lui Vitalie Plugari a sumei de 11.200 de euro sau echivalentul acesteia în lei, precum și transmiterea automobilului în posesia acestuia, care se afla „la păstrare” la o altă persoană.

La 25 februarie curent, Curtea de Apel Bălți, în componența completului de judecători format din Ion Talpa, Svetlana Șleahtițki și Oxana Mironov, a menținut, în mare parte, decizia primei instanțe, însă pedeapsa stabilită a fost de șase ani de închisoare.

Ce spune avocatul Nataliei Ursachi

Fostul avocat al femeii, Andrei Tudorica, nu a răspuns la apelurile și mesajul ZdG.

Actualul apărător, Ghenadie Culcițchi, a menționat că a depus în iulie sau august recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), deși termenul a expirat în primăvară.

„La cerința mamei, m-am implicat în iulie curent, după ce a început să-și ispășească pedeapsa. Nu știu de ce celălalt avocat nu a depus recurs. De la CSJ încă nu am răspuns, nu e nicio înștiințare, cred că decid asupra posibilității admiterii, deoarece eu solicit să fiu repus în termen, pentru că în februarie a fost sentința Curții de Apel Bălți, dar în aprilie ea a născut, nu era în stare să depună recurs și pe asta m-am bazat.

Nu pot să vă spun ce solicit, deoarece nu am permisiunea clientei. Nu pot să comentez deciziile instanțelor. Conform legii, avocatul este dator să susțină poziția clientului său. Pot să spun că clienta mea nu este vinovată”, a declarat el pentru ZdG.

Un politician anunță că-i va restitui lui Vitalie Plugari banii

Într-un briefing de presă susținut joi, 8 octombrie, președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, a afirmat că este dispus să achite suma de peste 200 de mii de lei părții vătămate.

„Am discutat cu avocații, am aflat că a fost depus un recurs la CSJ, acum nu sunt alte posibilități juridice pentru a soluționa problema mai repede, dar, în același timp, am aflat că partea vătămată în acest dosar a spus că va susține acest recurs dacă îi va fi restituită suma pierdută – peste 200 de mii de lei.

Eu diseară voi pleca la nord, o să mă întâlnesc cu partea vătămată, o să fiu gata printr-un contract să restitui această datorie, să conectez și alți avocați la acest caz, astfel încât Natalia Ursachi să se întoarcă acasă cât mai repede”, a precizat politicianul.

Vitalie Plugari și avocatul său spun că nu au fost contactați în acest sens, dar accentuează că vor oferi tot ajutorul necesar.

„Noi regretăm că dosarul a degenerat deja în situația în care nu e posibilă împăcarea sau retragerea plângerii, dar pentru ameliorarea situației am spus și anterior că putem să scriem un recurs din partea noastră sau să ne alăturăm celui depus de către ei ca să revizuiască decizia de judecată, să-i aplice o pedeapsă mai blândă sau să suspende executarea până la împlinirea a 8 ani a copilului minor și suntem dispuși să-i ajutăm. Mereu am spus. Pur și simplu, dumneaei mereu spunea că mâine face 100%, iar apoi nu mai dădeam de ea câteva săptămâni și ne vedeam doar la proces, unde spunea minciuni”, a concretizat Victor Coda pentru ZdG.

Conform informațiilor de pe portalul instanțelor, Natalia Ursachi, care a avut și numele de familie al soțului, Zuza, a fost anterior dată în judecată pentru mai multe datorii.