Ce a făcut procurorul de caz în 20 de zile de la reținerea lui Stoianoglo: patru percheziții, cinci persoane recunoscute în calitate de învinuit, cinci persoane audiate și zeci de ordonanțe emise
Procuratura Anticorupție (PA) a venit joi, 28 octombrie cu mai multe precizări în privința dosarului în care procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut. Astfel, reprezentanții PA anunță că, „în continuare activitatea de urmărire penală este predominată de principiul confidențialității și asigurării prezumției nevinovăției persoanei supusă investigațiilor penale, ceea ce nu permite dezbateri publice asupra investigațiilor și probatoriului acumulat”.
„Mai mult, nu ne dorim de a substitui procesul judiciar cu dezbateri în arealul mediatic. Totuși, luând în considerare curgerea unui termen de peste 20 de zile de la începerea urmăririi penale și reținerea lui Alexandr Stoianoglo, aducem la cunoștința publicului că, în cadrul cauzei penale vizate, în toată această perioadă de timp, au fost efectuat un șir de acțiuni de urmărire penală, care au drept scop stabilirea adevărului obiectiv, după cum urmează: 4 percheziții au fost autorizate și executate; 5 persoane au fost recunoscute și audiate în calitate de bănuit; 5 persoane au fost audiate în calitate de martor și specialist; 20 ordonanțe de ridicare a obiectelor și documentelor au fost emise și executate, urmate de examinarea obiectelor și documentelor ridicate, cu atribuirea calității de corp delict sau după caz, de document; 5 expertize judiciare au fost numite, care la moment sunt în curs de executare;- peste 20 de solicitării au fost transmise către diferite instituții în vederea prezentării anumitor documente sau informații ce prezintă importanță probatorie pe caz”, se arată într-o notă informativă a Procuraturii.
Potrivit PA, procurorii, în continuare, întreprind toate măsurile necesare prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă și obiectivă a circumstanțelor cauzei în vederea stabilirii adevărului, iar la emiterea câtorva decizii procesuale în privința lui Alexandr Stoianoglo și persoanele acțiunile cărora fac obiect a urmăririi penale, vom reveni cu detalii suplimentare.
Pe 8 octombrie curent, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au admis parțial demersul procurorului anticorupție Victor Furtună privind arestarea preventivă a procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Astfel, judecătorii au dispus plasarea în arest la domiciliu pentru 30 de zile a lui Stoianoglo. La ieșirea din sala de judecată, Stoianoglo a declarat că „este o decizie ilegală” și că procurorii nu au înaintat „probe concludente”.
Pe 7 octombrie, procurorul de caz, Victor Furtună, a cerut mandat de arestare, pentru 30 de zile, în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, care a fost reținut marți seară, 5 octombrie, pentru 72 de ore.
Marți seara, 5 octombrie curent, în jurul orei 21:00, după trei ore de percheziții în clădirea Procuraturii Generale (PG), procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a ieșit din instituție escortat de mascați ai Serviciului de Informație și Securitate (SIS), fiind reținut pentru 72 de ore.
- Citiți și: Filmul reținerii procurorului general suspendat: toate acțiunile au avut loc în 8 ore. Cronologia evenimentelor
- VIDEO/ Mascații de la SIS au efectuat percheziții la domiciliul procurorului general suspendat. Stoianoglo a fost prezent la descinderi, iar ulterior a fost plasat în izolator
- Detalii despre fiecare dintre cele cinci capete de acuzare pentru care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut. Lista acțiunilor de care este învinuit
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.