Autoritatea Națională de Integritate, fără niciun membru
Comisia Națională de Integritate a fost reformată la 1 august curent în Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Noua instituție presupune un număr de 30 de inspectori de integritate care vor avea independență funcțională, vor putea constata abaterile în declarațiile de avere ale demnitarilor și vor avea dreptul să aplice sancțiuni. În prezent însă, ANI nu are niciun membru. În acest sens ministrul Justiției, Vladimir Cebotari a expediat la 3 august scrisori oficiale către Congresul Autorităților Locale din Moldova, Consiliile Superioare ale Magistraturii (CSM) și Procurorilor (CSP), prin care solicită desemnarea imediată, din momentul recepționării documentelor, a unui reprezentant în cadrul Consiliului de Integritate, care ar corespunde exigenților stabilite prin actul legislativ.
Potrivit articolului 12 al Legii cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate, fiecare membru al Consiliului are un mandat pentru 5 ani, fără a putea fi desemnat consecutiv, și încetează odată cu expirarea acestuia sau prin revocarea persoanei de către entitatea ce a desemnat-o, prin demisie, prin pensionare sau în caz de deces al membrului.
Consiliul este constituit din 7 membri, dintre care: câte un reprezentant al Parlamentului, Guvernului, Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Superior al Procurorilor, Congresului Autorităților Locale din Moldova și două persoane din partea societății civile.
Poate fi numită în funcţia de membru al Consiliului persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: cetăţenia Moldovei; capacitatea de exerciţiu deplină; studii superioare; lipsa antecedentelor penale, inclusiv stinse, amnistiate sau grațiate; neprivarea dreptului ocupării anumitor funcţii sau exercitării anumitor activități; neîncălcarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților sau al restricțiilor; neconfiscarea averii nejustificate; lipsa în ultimii 2 ani a calității de membru de partid sau a activității politice; cunoașterea limbii de stat; aptă din punct de vedere medical; nu a fost colaborator operativ, agent sub acoperire sau informator al serviciilor de informaţii până în anul 1991.
O prevedere a Legii cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate presupune că ANI nu se va mai autosesiza din materialele de presă referitoare la averile funcționarilor
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.