Principală  —  IMPORTANTE   —   Alexandr Stoianoglo, despre dosarele lui…

Alexandr Stoianoglo, despre dosarele lui Ilan Șor și măsurile întreprinse pentru a-l aduce pe deputat în R. Moldova

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, consideră că pedeapsa de șapte ani și jumătate care i-a fost aplicată lui Ilan Șor de prima instanță nu este echitabilă, or procurorii au solicitat condamnarea acestuia la 19 ani de închisoare. Șeful Procuraturii Generale (PG) a menționat într-un interviu pentru Ziarul de Gardă că dosarele în care este vizat fostul primar de Orhei continuă să fie investigate și că nimeni nu obstrucționează ancheta.

Ce se întâmplă cu dosarele în care figurează Ilan Șor

Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. De mai bine de un an, dosarul se afla pe masa magistraților de la Curtea de Apel Cahul, însă examinarea acestuia este amânată de la o ședință la alta din cauza unei expertize solicitate de apărătorii lui Ilan Șor. Alexandr Stoianoglo susține că Procuratura nu este vinovată de tergiversarea acestui dosar, or sarcina procurorilor este de a expedia dosarele în instanța de judecată și de a susține învinuirea.

Cât ține de celelalte dosare în care Șor este vizat, șeful PG declară acestea continuă să fie investigate.

„Ilan Șor a fost pus sub învinuire în dosarul, deschis pe 9 august 2019, după ce i-a fost ridicată imunitatea parlamentară. El este învinuit de abuz de serviciu în interesul unui grup criminal organizat, acest dosar fiind legat de frauda bancară. La fel, cât privește concesionarea Aeroportului, el este învinuit de spălare de bani, abuz de serviciu și escrocherie. Toate aceste activități au fost realizate de PA, până la numirea mea în funcție și nu voi împiedica, nu voi interveni, în nici un fel în urmărirea penală, atâta timp cât nu voi constata din oficiu sau voi fi sesizat de către terți despre anumite încălcări de lege”, a declarat Alexandr Stoianoglo pentru ZdG.

Ce întreprind organele de drept pentru a-l aduce pe Șor în R. Moldova

Ilan Șor, în privința căruia este aplicată interdicția de a părăsi țara, a apărut în spațiul public pentru ultima oară la 12 iunie, în cadrul unei conferințe de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca PDM să cedeze puterea și să treacă în opoziție.

La 30 iulie, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională. Ulterior, la 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.

Întrebat ce fac autoritățile pentru a-l aduce în R. Moldova pe președintele partidului „Șor”, Alexandr Stoianoglo a subliniat că nu trebuie să uităm că acesta deține cetățenia Israelului.

„Este anunțat în căutare internațională, toate structurile abilitate sunt orientate spre căutarea acestuia. Orice deplasare a lui Șor și intrare pe un teritoriu de unde poate fi extrădat, înseamnă că îl vom primi înapoi. Doar că știți că are și cetățenia Israelului, care nu-și extrădează cetățenii”, a punctat șeful PG.

Interviul integral realizat cu Alexandr Stoianoglo despre dosarele de rezonanță și demisiile din sistem poate fi citit pe ZdG: