Principală  —  IMPORTANTE   —   A fost stabilită data când…

A fost stabilită data când Curtea de Apel va examina recursul privind eliberarea înainte de termen a fostului premier Vlad Filat

Magistrații de la Curtea de Apel Chișinu vor examina pe 29 ianuarie 2020, în ședință, recursul depus de noua administrație a Penitenciarului nr. 13 din capitală împotriva decizie privind eliberarea înainte de termen a fostului premier Vladimir Filat.

Judecătorul desemnat pentru examinarea recursului împotriva deciziei de liberare condiţionată de pedeapsă înainte de termen a fostului premier liberal-democrat Vladimir Filat este Igor Mînăscurtă.

Marți, 3 decembrie, judecătorul Victor Rațoi de la sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău a admis demersul administrației Penitenciarului nr. 13 și l-a liberat condiționat, înainte de termen, pe ex-premierul Vlad Filat, cu termen de pedeapsă neexecutat de 2 ani, 11 luni și 3 zile.

Același judecător, Victor Rățoi, la 15 octombrie 2015, aplicase, pentru prima dată, mandat de arestare pe numele lui Filat.

La o zi după eliberarea lui Filat, pe 4 decembrie, șefa interimară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Liuba Suveica, a fost demisă, locul ei fiind ocupat de Vladimir Cojocaru, comisar principal de justiție.

Ulterior, și la Penitenciarul nr. 13 din capitală a fost numit un nou director.

Astfel, pe 5 decembrie, în locul fostului director interimar, Andrei Saracuța, a fost numit Tudor Moraru, care a activat anterior în cadrul penitenciarului Pruncul.

Numirea lui Moraru în funcția de director al Penitenciarului nr. 13 a avut loc după ce ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat că există „suspiciuni” și că „anumite chestiuni au fost organizate” în contextul eliberării lui Filat.

Vladimir Filat a fost încarcerat la 15 octombrie 2015. El a stat în penitenciar timp de 4 ani și o lună.

La 30 iulie 2019, Judecătoria Chișinău a pronunțat o încheiere prin care a constatat că Vladimir Filat a fost deținut în „condițiile inumane și degradante”, între 23 octombrie 2015 și 30 iulie 2019, și a recompensat aceste prejudicii prin reducerea cu 682 de zile a pedepsei cu închisoarea. Respectiv, fostului premier, care mai ar mai avea de ispășit cinci ani și două luni de închisoare, i-a fost redus termenul de detenție cu un an și zece luni.

Vladimir Filat a fost condamnat de instanțele de judecată din R. Moldova la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență. Acesta a ajuns după gratii în urma unui denunț depus de Ilan Șor.

Pe rolul Judecătoriei Chișinău se află al doilea dosar penal pe numele lui Vlad Filat. Ex-premierul este acuzat în acest caz de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Fostul premier pledează nevinovat.