• A fost respinsă cererea a 87 de judecători de a convoca Adunarea generală a Judecătorilor

  A fost respinsă cererea a 87 de judecători de a convoca Adunarea generală a Judecătorilor
  vizualizări
  24 septembrie 2019 | 09:00

  Primul subiect de pe ordinea de zi a ședinței din 24 septembrie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se referă la cererea a 87 de judecători de a fi convocată Adunarea generală a judecătorilor.

  Se întâmplă, după ce săptămâna trecută CSM a amânat examinarea subiectului, pe motiv că ar deține informații precum că unii magistrați ar fi fost impuși să semneze sau duși în eroare privind scopul organizării Adunării, iar pe 20 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a obligat CSM-ul să convoace Adunarea generală a judecătorilor.

  11.01: Ședința CSM se declară închisă.

  11.00: După epuizarea subiectelor de pe ordinea de zi, președintele CSM, Dorel Musteață, a precizat că astăzi s-a discutat subiectul privind cererea celor 87 de judecători de a fi convocată Adunarea generală extraordinnară a judecătorilor și nu cel privind executarea deciziei CA Chișinău din 20 septembrie.

  Acesta a precizat că în prezent este pregătit un recurs privind suspendarea executării, iar subiectul privind executarea deciziei CA Chișinău va fi pus în discuție săptămâna viitoare. Totodată, acesta nu a exclus faptul că CSM s-ar putea întruni în ședință și în această săptămână, „având în vedere situația din sistem și din țară”.

  10.56: CSM examinează subiectul cu privire la avizarea proiectului de Lege cu privire la reformarea Curții Supreme de Justiție și organelor procuraturii.

  Membra CSM Nina Cernat, care a prezentat subiectul în cadrul ședinței, a declarat că proiectul a fost discutat de membrii CSM cu reprezentanții Comisiei de la Veneția. Potrivit acesteia, CSM și-a exprimat obiecțiile și propunerile de îmbunătățire a documentului.

  10.52. Cu votul a opt voturi, CSM a admis cererea ex-judecătorului Gheorghe Balan de a fi repus în funcția de judecător și a decis să transmită președintelui țării hotărârea.

  10.47: CSM examinează cu ușile închise solicitarea ex-judecătorului Gheorghe Balan, actual șef interimar al IGP, de a fi repus în drepturi, după ce Curtea de Apel a anulat hotărârea CSM prin care acesta a fost demis din funcția de magistrat.

  10.43: A fost acceptată cererea de demisie a judecătoarei Natalia Simciuc de la Curtea de Apel Chișinău.

  10.40: Plenul CSM a acceptat cererea de demisie a judecătoarei CSJ Tatiana Vieru.

  10.40: Plenul CSM a respins cererea a 87 de judecători de a fi convocată Adunarea generală extraordinară a judecătorilor.

  Membrii CSM au declarat că examinarea cererii celor 87 de judecători nu ținea de competența Curții de Apel Chișinău și s-au arătat indignați că aceasta a fost examinată în termen de două zile, deși CSM avea posibilitatea legală de a decide dacă convoacă sau nu Adunarea generală extraordinară a judecătorilor.

  09:59 Câțiva membri CSM susțin că Hotărârea Curții de Apel este ilegală.

  „Instanța și-a încălcat competențele. Mergem în deliberări”, a declarat Nina Cernat.

  09:45 Membrii CSM examineză cererea unor judecători privind convocarea Adunării Generale a Judecătorilor în ședință extraordinară.

  „Sunt 53 de judecători care și-au exprimat acordul. Respectiv, niciun judecător nu a fost întrebat dacă a semnat sau dacă știa pentru ce semnează”, a declarat președintele CSM.

  09:34 Sesizarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, în privința unui judecător, a fost acceptată. Opt membri CSM au votat pentru, iar unul – împotrivă.

  09:04 Sesizarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, în privința unui judecător este examinată de către membrii CSM în ședință închisă.

  09:02 Cu 9 voturi ale membrilor agenda ședinței a fost aprobată.

  09:00 Ședința a început.

  O cerere privind convocarea Adunării generale extraordinare a Judecătorilor, semnată de 87 de judecători, a fost înregistrată pe 13 septembrie la Secretariatul CSM. Pe ordinea de zi au fost propuse două subiecte: resetarea și reconfigurarea organului de autoadministrare al autorității judecătorești și ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși din rândul judecătorilor.

  Pe 19 septembrie, CSM a decis amânarea examinării subiectului și a dispus o inspecție, pentru a verifica dacă „judecătorilor care au semnat cererea le-au fost aduse la cunoștință motivele pentru care au semnat și dăcă au fost intimidați în acest sens”.

  Decizia CSM privind amânarea subiectului a fost contestată de cei 87 de judecători la Curtea de Apel Chișinău, iar la 20 septembrie, instanța a emis o hotărâre prin care a obligat CSM-ul să convoace ședința aextraordinară a adunării generale a judecătorilor.

  Hotărârea CA Chișoinău este cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de 30 de zile de la pronunțare.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  FOTO/ Cutii cu anabolizante, depistate la vama Palanca într-un microbuz cu numere diplomatice

  Ofițerii Serviciului Vamal în comun cu angajații Serviciului de Informații și Securitate au contracarat o tentativă de trafic ilicit cu anabolizante. Produsele au fost depistate în compartimentul pentru ma…
  FOTO/ Cutii cu anabolizante, depistate la vama Palanca într-un microbuz cu numere diplomatice

  CSM a programat o nouă ședință: pe ordinea de zi, cererea de demisie a judecătoarei care examinează dosarul Șor

  La 8 decembrie a fost programată o nouă ședință a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Agenda este cea din 1 decembrie, plus câteva subiecte suplimentare, asta după ce ședința trecută a fost amânată pe…
  CSM a programat o nouă ședință: pe ordinea de zi, cererea de demisie a judecătoarei care examinează dosarul Șor

  DOC/ Decizia instanței la solicitarea lui Vladimir Țurcan de anulare a hotărârii prin care acesta a fost destituit din funcția de președinte al CC

  Magistrații Judecătoriei Chișinău (JC) au declarat inadmisibilă acțiunea depusă de către judecătorul Vladimir Țurcan împotriva Curții Constituționale (CC) prin care acesta solicita anularea hotărârii prin care…
  DOC/ Decizia instanței la solicitarea lui Vladimir Țurcan de anulare a hotărârii prin care acesta a fost destituit din funcția de președinte al CC

  O nouă licitație pentru amplasarea gheretelor. Primăria pune la bătaie 15 locații din parcurile capitalei

  La 9 decembrie va fi organizată cea de-a doua licitație deschisă pentru dreptul de amplasare a unităților de comerț ambulant pe teritoriul orașului Chișinău. Primăria urmează să pună la bătaie 15 loturi de pe t…
  O nouă licitație pentru amplasarea gheretelor. Primăria pune la bătaie 15 locații din parcurile capitalei

  Alegerile din R. Moldova și Georgia: mesaje comune de dezinformare pentru a înăbuși gândirea critică a alegătorilor

  Campania electorală pentru alegerile prezidențiale a fost marcată de atacuri la persoană, discurs de ură și dezinformări. Alegătorii moldoveni au fost speriați că se vor închide școli, spitale, primării, iar or…
  Alegerile din R. Moldova și Georgia: mesaje comune de dezinformare pentru a înăbuși gândirea critică a alegătorilor

  Record de cazuri noi de Covid-19 în R. Moldova: 1 728 de persoane s-au infectat în ultimele 24 de ore

  R. Moldova înregistrează un nou record de cazuri Covid-19. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), în ultimele 24 ore au fost înregistrate 1 728 cazuri…
  Record de cazuri noi de Covid-19 în R. Moldova: 1 728 de persoane s-au infectat în ultimele 24 de ore