Principală  —  IMPORTANTE   —   A fost admisă declarația de…

A fost admisă declarația de abținere a completului de judecată de la examinarea cauzei în care este cercetat deputatul partidului „ȘOR” Denis Ulanov. Ce spune parlamentarul

După mai multe ore de examinare, declarația de abținere a completului de judecată de la examinarea cauzei în care este vizat deputatul Partidului „ȘOR” Denis Ulanov a fost admisă.


Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă deputatul Partidului „ȘOR” Denis Ulanov a menționat că declarația de abținere înaintată astăzi de Completul de judecată de la examinarea cauzei în care este vizat are legătură cu faptul că magistratul Eugeniu Beșelea a făcut parte și din completul de judecători, care în iulie curent i-a condamnat la câte șase ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, în dosarul furtului miliardului, pentru spălare de bani, pe trei beneficiari „din acte” ai unor companii figurante în raportul Kroll: Andrei Nirauța, conducătorul „Caritas Group”, Ala Guțu (Lala), administratoare a companiei „Provolirom SRL” și Tatiana Dolghina – cea care a administrat „Dracard SRL”, pentru că ar fi contractat credite neperformante de milioane de lei, care ar fi adus un prejudiciu de peste 550 de milioane de dolari Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank. Potrivit lui Ulanov denumirile acestor trei companii apar și în rechizitoriul lui.

„Vă informez că a fost examinată declarația de abține, care a fost admisă de către Completul de judecată format din trei judecători. Eu am prezentat informația detaliată în privința poziției mele la această întrebare care a apărut astăzi dimineață. Așteptăm acum repartizarea dosarului aleatoriu spre examinare. (…) Acest Complet de judecată a examinat dosarul care îi vizează pe trei administratori ai trei companii care au fost condamnați în dosarul „frauda bancară”. Eu știu că acest Colegiu examinează și alte dosare în privința așa-numitei fraude bancare și în privința mea unul dintre administratorii condamnați au dat declarații false. Eu am depus mai multe cereri la PG, PCCOCS, PA în privința tragerii la răspundere a acestuia pentru fals în declarații. Nu am primit, până în prezent, niciun răspuns adecvat.

Trei judecători, împreună, au depus de dimineață cererea de abținere de la examinarea cauzei. Ei motivează că judecătorii au examinat dosarul în privința administratorilor acelor trei companii care practic sunt indicate și în rechizitoriul meu”, ne-a comunicat Denis Ulanov.

În context, Ulanov susține că dosarul în care este cercetat este unul politic și că nu există nicio probă împotriva lui.

„Acest dosar este unul politic. Acest dosar nu este probat prin nicio dovadă pertinentă, legală din partea acuzării de stat”, a mai menționat parlamentarul.

Luni, 9 august, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, s-a desfășurat prima ședință de judecată în procesul în care este vizat deputatul Partidului Politic „ȘOR” Denis Ulanov. Completul de judecată căruia i-a fost repartizată cauza spre examinare a înaintat declarație de abținere de la examinarea acestei cauze penale. Judecătorul responsabil de caz este Eugeniu Beșelea.

Ședința a avut loc la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, începând cu ora 8:30.

La 30 iulie curent, reprezentanții Procuraturii Generale (PG) au anunțat că Procuratura Anticorupție (PA) a finalizat și expediat în judecată cauza penală în care deputatul Partidului Politic „ȘOR” Denis Ulanov este acuzat de „escrocherie” și „spălare de bani”, ambele infracțiuni săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesele unei asociații criminale. Rechizitoriul cuprinde 630 de file, iar întreg probatoriul însumează 81 de volume, spun reprezentanții Procuraturii Generale (PG).

Cauză penală face parte din dosarul denumit generic „Frauda bancară”, iar pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunii, potrivit unui comunicat emis de PG, procurorii au instituit sechestre pe bunurile acestuia estimate la peste 9,7 milioane de lei.

Acum patru luni, la cererea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, Parlamentul i-a ridicat deputatului imunitatea parlamentară. Inculpatul pledează nevinovat și este cercetat în libertate.

„Precizăm că, într-un an și jumătate, Procuratura a întors la 180 de grade anchetele anterior dosite și mimate în dosarul ”Frauda bancară”, perioadă în care procurorii au finalizat și expediat în judecată zeci de dosare și persoane intangibile până nu demult. În prezent, procurorii investighează o multitudine de fapte infracționale care au avut loc în intervalul anilor 2010 – 2015 care, la fel, fac obiectul  dosarului ”furtul miliardului”. Investigațiile vor continua până la etapa la care vor fi trași la răspundere nu doar organizatorii și beneficiarii, ci și cei care au favorizat adoptarea deciziilor ilegale care au permis devalizarea sistemului național bancar”, se menționează ăn nota PG.

Deputatul partidului politic „Șor” Denis Ulanov a rămas fără imunitate parlamentară. Parlamentarii au votat la 22 martie curent pentru aprobarea cererii procurorului general, Alexandr Stoianoglo, privind ridicarea imunității pentru anchetarea și arestarea lui Ulanov, acesta fiind bănuit de „escrocherie” și „spălării de bani”.

Ulterior, Ulanov a fost reținut pentru 72 de ore, iar ulterior fiind eliberat.

Notă: Această etapă a procesului penal nu poate înfrânge principiul prezumției de nevinovăție a persoanei. Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanței.