Principală  —  IMPORTANTE   —   30 de zile de arest…

30 de zile de arest preventiv pentru polițista care a tamponat trei pietoni la Sângera. Medicii i-au permis copilei de 6 ani să participe la înmormântarea mamei sale

Sursa: Colaj ZdG (foto polițista/ Sîngera/ Facebook)

Judecătorul de instrucție de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis integral demersul procurorilor și a dispus aplicarea arestului preventiv pentru 30 de zile în privința Feliciei Guțu, angajata suspendată a Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP), care a provocat accidentul rutier din orașul Sângera, soldat cu un deces și două persoane internate în spital.

Procurorul de caz, Roman Moraru, a declarat pentru Ziarul de Gardă că instanța a mai dispus ridicarea provizorie a permisului de conducere. Acuzatorul de stat a mai menționat faptul că polițista nu s-a prezentat la ședința de judecată.

„(…) Anularea de drept poate fi prin sentință cu constatarea vinovăției, dar acum, în cadrul urmăririi penale, procurorul este în drept să înainteze un demers privind aplicarea măsurii preventive, inclusiv cu măsura preventivă complementară ce ține de ridicarea provizorie a permisului de conducere, lucru care a fost admis de către instanță”, a spus procurorul.

Între timp, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco”, Veronica Istrati, a precizat că fetița de șase ani, fiica femeii care a decedat pe loc în timpul accidentului rutier, nu a fost externată. Medicii i-au permis copilei să participe la ceremonia funerară în memoria mamei sale.

„Au lăsat-o doar să meargă la înmormântare, după care va reveni la spital pentru investigații suplimentare. Ulterior, medicii vor decide dacă o lasă la tratament la domiciliu sau dacă va continua tratamentul în spital (…). Deci, nu a fost externată”, a precizat Veronica Istrati.

Accident rutier cu implicarea unei angajate INSP: polițista, suspendată din funcție

În noaptea de luni spre marți, 28-29 august, un accident rutier grav a avut loc în orașul Sângera. Ajunși la fața locului, oamenii legii au stabilit că șoferul automobilul de marca Toyota a pierdut controlul asupra volanului și a intrat pe trotuar, tamponând trei pietoni. Ulterior, oamenii legii au stabilit că la volanul mașinii se afla o tânără de 22 de ani, angajată a INSP. Aceasta deține permis de conducere și se afla în afara orelor de serviciu. Potrivit Poliției, testată alcoolscopic la locul accidentului, aparatul Drager a arătat o concentrație de alcool de 0,51 mg/l în aerul expirat.

În urma impactului o femeie de 30 de ani a decedat pe loc, iar două minore au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale. 

Pe cazul dat a fost pornită o cauză penală, iar șoferița a fost reținută pentru 72 de ore. Organul de urmărire penală efectuează toate acțiunile procesual penale pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, tânăra fiind suspendată din funcție.

Felicia Guțu, subofițeră superioară suspendată din cadrul INSP Direcția patrulare Centru, care în timpul accidentului rutier conducea un automobil de model Toyota, activează în structurile Poliției din ianuarie 2022. În decembrie 2022, polițista a participat la un curs de instruire în domeniul conducerii defensive a mijloacelor de transport de serviciu.

Detalii despre femeia de 30 de ani care s-a stins din viață, mamă a unei fetițe de 6 ani

Reprezentanții Poliției au anunțat că în urma accidentului rutier o femeie de 30 de ani a decedat pe loc, iar două minore, de șase și 17 ani, au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale. Potrivit unor surse ale ZdG, femeia locuia în comuna Băcioi, însă a mers la Sângera, la rude, pentru a sărbători hramul orașului. În momentul accidentului, femeia era însoțită de fiica și sora ei, în vârstă de șase și respectiv 17 ani. Femeia care s-a stins din viață este Valentina Bivol. 

Adolescenta de 17 ani a fost transportată la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău pentru îngrijiri medicale, iar fetița de șase ani a fost dusă la Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco”. Purtătorul de cuvânt al Institutului Mamei și Copilului, Maxim Cazacu, a menționat miercuri, 30 august, că adolescenta se află în continuare în stare gravă, dar stabilă la terapie intensivă.

Apel pentru donații

Valentina Bivol, victima accidentului rutier provocat de polițista în stare de ebrietate, va fi înmormântată joi, 31 august. Astfel, a fost lansat un apel pentru donații, pentru a ajuta familia Valentinei să facă față „unei realități crunte”.