Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Vladimir Putin, la un an…

Vladimir Putin, la un an de la invazia rusă în Ucraina: „Cu cât mai multe arme cu rază lungă de acțiune va acorda vestul Ucrainei, cu atât mai departe vom fi nevoiți să îndepărtăm pericolul de țara noastră”

Președintele rus Vladimir Putin a ținut marți, 21 februarie, discursul anual despre „starea națiunii” în fața parlamentului rus, la un an de la invazia rusă în Ucraina și la o zi după ce președintele american Joe Biden a vizitat Kievul.

Liderul de la Kremlin a spus că a inițiat „operațiunea militară specială” din Ucraina din „considerente de securitate”, dar că „escaladarea conflictului ucrainean este responsabilitatea elitelor din vest”.

Putin a enumerat ajutoarele acordate Ucrainei de către țările din cadrul G7 și a lansat mai multe acuzații la adresa Ucrainei și Occidentului.

„Nu ne-au lăsat nicio altă opțiune pentru apărarea Rusiei și a poporului nostru, alta decât cea pe care suntem forțați să o folosim astăzi. Vreau să repet: ei au fost cei care au declanșat războiul”, a spus Putin.

Liderul de la Kremlin a declarat că „elitele din vest vor să transforme un conflict local în unul global”. „Cu cât mai multe arme cu rază lungă de acțiune” va acorda vestul Ucrainei, „cu atât mai departe vom fi nevoiți să îndepărtăm pericolul de țara noastră”, a declarat Putin cu referire la ajutoarele militare oferite Ucrainei de către Occident.

14 zile de concediu la fiecare 6 luni, pentru fiecare militar care participă în „operațiunea militară”

Putin a vorbit despre crearea „unui fond special pentru familiile tuturor participanților” în războiul din Ucraina și despre susținerea acestora, inclusiv de către „un coordonator social pentru fiecare veteran sau familie a celor care au murit în operațiunea militară”. Potrivit lui Putin, militarilor și voluntarilor care participă la „operațiunea militară” din Ucraina li se va acorda „câte 14 zile de concediu la fiecare 6 luni” pentru ca aceștia să-și viziteze familiile.

Rusia își suspendă participarea în cadrul Acordului privind armele nucleare

Putin a anunțat că Rusia își suspendă participarea în cadrul Acordului dintre SUA și Rusia cu privire la controlul bilateral al armelor nucleare.  Anterior, Rusia a transmis Statelor Unite că ultimul element rămas din cadrul controlului bilateral al armelor nucleare ar putea expira în 2026 fără un nou angajament de înlocuire, din cauza a ceea ce a spus că sunt eforturile SUA de a provoca o „înfrângere strategică” Moscovei în Ucraina. 

Atât Rusia, cât și Statele Unite dispun de arsenale vaste de arme nucleare, care în prezent sunt parțial limitate de Tratatul START (Tratatul pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice) din 2011, care a fost extins în 2021 până în 2026.

În timp ce Putin ținea discursul său anual, Biroul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) a publicat un nou raport despre numărul victimelor războiului provocat de Rusia în Ucraina. Astfel, de la începutul invaziei ruse în Ucraina și până pe 13 februarie, au fost înregistrate 18.955 de victime civile. De la începutul ofensivei ruse, 7.199 de persoane au fost ucise și 11.756 au fost rănite.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Președintele rus ține în fiecare an un discurs în fața parlamentului rus. Ultimul discurs a lui Putin a fost ținut în parlament în aprilie 2021. Putin însuși a explicat absența acestui eveniment în 2022 prin faptul că „situația se derula rapid și era dificil să înregistrăm rezultatele și planurile pentru viitor”.