Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ BBC: Israelul intensifică atacurile…

VIDEO BBC: Israelul intensifică atacurile în Fâșia Gaza pe măsură ce conflictul intră în a cincea zi

Foto: Getty Images

Armata israeliană și-a intensificat asaltul asupra Gaza, în timp ce militanții palestinieni continuă să tragă rachete asupra Israelului în a cincea zi de ostilități. Armata israeliană a declarat că forțele aeriene și terestre au fost implicate vineri, 14 mai, în atacuri, dar nu au intrat în Fâșia Gaza, scrie BBC.

Un reporter al BBC din Fâșia Gaza a declarat că există bombardamente grele care implică bărci cu pistoale, avioane de luptă și elicoptere. Peste 100 de persoane au fost ucise în Gaza și șapte au murit în Israel de când au început luptele luni.

Între timp, trupele evreiești și israeliano-arabe au luptat în interiorul Israelului, determinându-l pe președintele său să avertizeze asupra războiului civil.

Ministrul apărării, Benny Gantz, a ordonat o „întărire masivă” a forțelor de securitate pentru a suprima tulburările interne care au arestat peste 400 de persoane.

Într-o declarație publicată vineri dimineață, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că operațiunea militară israeliană împotriva militanților palestinieni din Gaza va continua atât timp cât este necesar. El a spus că Hamas, grupul islamist care guvernează Gaza, va plăti un preț mare.

Un purtător de cuvânt al armatei Hamas a declarat că grupul este gata să predea armatei Israelului „lecții dure” în cazul în care ar decide să continue cu o incursiune la sol.

Escalada, care a început luni, a declanșat proteste violente în Israel între evrei și arabi israelieni.

O rachetă lansată din enclava palestiniană a lovit o clădire din apropierea capitalei Tel Aviv, rănind cinci oameni, a anunțat poliția israeliană. Sirenele de avertizare au fost l lansate în multe orașe din sudul Israelului, iar mii de oameni au fugit să se adăpostească.

Într-un nou val de bombardamente realizate joi, Israelul a distrus o clădire rezidențială cu șase etaje din orașul Gaza, în timp ce un bărbat a fost ucis de o rachetă israeliană în orașul sudic Khan Younis. Cel puțin 72 de oameni și-au pierdut viața în Fâșia Gaza în ultimele zile, când au început ostilitățile între cele două părți, punând și mai multă presiune pe spitalele care erau deja intens solicitate de pandemia de COVID-19. Șapte persoane au fost ucise în Israel, au anunțat forțele de apărare israeliene.

Un val de violențe între israelieni și minoritatea arabă s-a declanșat în mai multe orașe din Israel, fiind atacate sinagogi și având loc lupte pe străzi între arabi și evrei.

Israelul a comasat trupe la granița cu Fâșia Gaza și se află în „în diverse stadii de pregătire a operațiunilor terestre”, a anunțat un purtător de cuvânt al IDF (Forțele de apărare israeliene). Această mișcare aduce aminte de incursiunile armatei israeliene în teritoriile pastiniene în timpul conflictelor din 2008-2009 și 2014.