Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Un cutremur cu magnitudinea de…

Un cutremur cu magnitudinea de 6,4 a avut loc în Turcia, în zona afectată anterior

Imagine simbol. Sursa: Getty Images

Un alt cutremur a lovit luni regiunea de frontieră dintre Turcia și Siria, la doar două săptămâni după ce zona a fost devastată de un seism mai mare, care a ucis peste 47 000 de persoane și a avariat sau distrus sute de mii de case. Agenţia guvernamentală pentru managementul dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă (AFAD) din Turcia a anunțat că un cutremur cu magnitudinea 6,4 s-a produs la ora locală 20:04 cu epicentrul în districtul Defne din Hatay. Câteva minute mai târziu, a avut loc un alt cutremur cu magnitudinea de 5,8.

Cutremurul a fost resimțit și în provinciile învecinate. Agenţia turcă de gestionare a dezastrelor a anunţat că seismul s-a produs la graniţa cu Siria.

Potrivit Centrului Seismologic Euro-Mediteranean, epicentrul cutremurului a fost la 9 kilometri sud-est de oraşul Antakya, unul dintre cele mai afectate de seismele precedente şi la 75 de kilometri nord-est de oraşul sirian Latakia.

„Pământul a alunecat sub picioarele noastre. Eram în interiorul orașului de corturi. Am fost zguduiți incredibil. Oamenii au sobe în multe puncte. Copiii erau foarte speriați. A fost un cutremur incredibil de mare. Nu a fost un cutremur ca o replică. Acest loc este acum plin de fum. Probabil că s-au prăbușit clădirile care nu s-au prăbușit”, a declarat un reporterul CNN Türk.

AFAD a recomandat populației să nu intre în clădirile avariate din regiune după cutremur.

Bilanțul victimelor cutremurelor de acum două săptămâni, din 6 februarie, a ajuns la 41 156 de morți în Turcia, a anunțat luni AFAD, și se așteaptă ca acesta să crească în continuare, în condițiile în care se știe că 385 000 de apartamente au fost distruse sau grav avariate și multe persoane sunt încă dispărute, potrivit Reuters.

În Siria, deja distrusă de mai mult de un deceniu de război civil, cele mai multe decese au avut loc în nord-vestul țării, unde Organizația Națiunilor Unite a declarat că au fost ucise 4 525 de persoane. Zona este controlată de insurgenți aflați în război cu forțele loiale președintelui Bashar al-Assad, ceea ce complică eforturile de ajutorare.

Oficialii sirieni spun că 1 414 persoane au fost ucise în zonele aflate sub controlul guvernului lui Assad.