UE îndeamnă Polonia, Ungaria și Slovacia „să fie constructive” în privința cerealelor din Ucraina
Comisia Europeană (CE) a cerut duminică, 17 septembrie, Poloniei, Ungariei și Slovaciei „să fie constructive”, după ce acestea au declarat unilateral că vor continua să interzică importurile de cereale din Ucraina, în ciuda deciziei instituției europene de a pune capăt interdicției, notează Reuters.
„Suntem conștienți de anunțurile unor state membre în ceea ce privește măsurile unilaterale. Ceea ce este important în acest moment este ca toate țările să lucreze în spiritul compromisului și să se angajeze în mod constructiv”, a declarat un reprezentant al CE.
Ucraina a fost unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume înainte ca invazia Rusiei din 2022 să îi reducă capacitatea de a expedia produsele agricole pe piețele internaționale prin porturile de la Marea Neagră. De atunci, fermierii ucraineni s-au bazat pe exporturile de cereale prin țările vecine.
Cu toate acestea, fluxul de cereale și semințe oleaginoase în țările vecine a avut un impact asupra veniturilor fermierilor locali și a dus la interzicerea de către guverne a importurilor agricole din Ucraina.
În luna mai, Uniunea Europeană a intervenit pentru a împiedica țările să acționeze unilateral și a impus o interdicție privind importurile din Ucraina în țările vecine. În conformitate cu interdicția UE, Ucrainei i s-a permis să exporte prin aceste țări cu condiția ca produsele să fie vândute în altă parte.
Comisia Europeană a anunţat vineri că a pus punct interdicţiei introduse de cinci state membre UE cu privire la importurile de cereale ucrainene, în schimbul unor angajamente ale Kievului că va lua măsuri pentru a controla afluxul de cereale spre ţările vecine, scrie Agerpres.
Executivul comunitar a ajuns la concluzia că, graţie măsurilor introduse la începutul lunii mai, „distorsiunile de pe pieţele celor cinci state membre care sunt vecine cu Ucraina au dispărut”.