Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UE a înghețat până în…

UE a înghețat până în prezent aproximativ 30 de miliarde de euro din active ale oligarhilor ruși și belaruși

Sursa foto: CNN

Aproximativ 30 de miliarde de euro (echivalentul a 32 de miliarde de dolari) din activele oligarhilor și entităților din Rusia și Belarus au fost înghețate până în prezent de către statele membre ale UE, a anunțat vineri, 8 aprilie, grupul operativ „Înghețare și confiscare” al UE, transmite CNN.

Potrivit grupului operativ al UE, printre bunurile înghețate se numără bărci, elicoptere, proprietăți imobiliare și opere de artă. De asemenea, au fost oprite tranzacții de aproximativ 196 de miliarde de euro (213 miliarde de dolari).

Grupul operativ de „Înghețare și confiscare” al UE a fost înființat luna trecută de Comisia Europeană (CE) pentru a ajuta la coordonarea punerii în aplicare a sancțiunilor UE și internaționale împotriva oligarhilor ruși și belaruși.

Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a declarat: „Având în vedere atrocitățile comise de armata rusă, este mai urgent ca niciodată să ne consolidăm cooperarea în cadrul UE și cu partenerii noștri internaționali, inclusiv cu SUA și Ucraina, și să ne intensificăm eforturile pentru a pune capăt finanțării mașinăriei de război a Kremlinului.”

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Pe 16 martie, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a ordonat Rusiei să suspende invadarea Ucrainei. 

Ulterior, Kremlinul a declarat că nu se va conforma ordinului Curții Internaționale de Justiție de la Haga.