Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucraina a primit „peste 90…

Ucraina a primit „peste 90 de mii de kilograme de armament și muniție” din partea SUA. Țările Baltice anunță că vor furniza Ucrainei rachete antitanc şi antiaeriene

Ucraina a primit vineri noapte primul transport cu asistenţă de securitate din partea Statelor Unite, care conține peste 90.000 de kilograme de armament și muniție pentru soldații ucraineni care apără țara „din linia întâi”. Ajutorul a fost autorizat de preşedintele Joe Biden, a anunţat sâmbătă ambasada americană de la Kiev. SUA au pregătit transporturi cu ajutoare militare pentru Ucraina în valoare de 200 de milioane de dolari și au anunțat că le vor suplimenta, dacă Rusia va declanșa o invazie, transmite digi24.ro.

„Primul transport de asistență autorizată recent de președintele Biden pentru Ucraina a sosit azi-noapte în Ucraina. Transportul conține peste 90.000 de kilograme de ajutor letal, inclusiv muniție pentru soldații ucraineni care își apără țara din linia întâi”, a scris Ambasada SUA la Kiev într-un mesaj pe Twitter, postând și fotografii cu avionul și încărcătura în timp ce este manevrată pe pista aeroportului.

„Transportul, precum și cele 2,7 miliarde de doari începând din 2014, demonstrează angajamentul SUA de a ajuta Ucraina să se apere în fața agresiunii tot mai mari a Rusiei”, mai precizează Ambasada SUA.

Mesajul a fost susținut și de secretarul american de stat Antony Blinken, care a arătat că Statele Unite își mențin sprijinul defensiv promis Ucrainei. 

„Statele Unite și aliații și partenerii lor sunt uniți în a trimite asistență de securitate Ucrainei. Folosim toate instrumentele disponibile de cooperare de securitate pentru a ajuta Ucraina să se apere în fața agresiunii Rusie, a mai arătat Antony Blinken.

Potrivit Ambasadei SUA la Kiev, valoarea transporturilor cu ajutoare militare destinate Ucrainei este de 200 de milioane de dolari. 

„Așa cum i-a transmis președintele Biden președintelui Putin, dacă Rusia va invada Ucraina, Statele Unite vor furniza Ucrainei materiale defensive suplimentare celor pe care le-a trimis deja”, a precizat Ambasada SUA de la Kiev. 

Ţările baltice – Estonia, Letonia şi Lituania –  vor furniza Ucrainei rachete antitanc şi antiaeriene fabricate în SUA, au anunţat vineri seară miniştrii apărării din cele trei ţări într-o declaraţie comună, relatează Reuters şi AFP. De asemenea, ministrul apărării din Republica Cehă, Jana Cernochova, a anunţat că va propune cabinetului de la Praga să aprobe o livrare de muniţie de artilerie Ucrainei, potrivit Reuters.

„În lumina creşterii presiunii militare a Rusiei în Ucraina şi în regiune, ţările baltice au decis să răspundă nevoilor Ucrainei şi să furnizeze un ajutor suplimentar pentru apărare”, se menţionează în comunicatul comun.

„Acest ajutor va întări capacitatea Ucrainei de a-şi apăra teritoriul şi populaţia în caz de agresiune rusă”, adaugă comunicatul.

Concomitent, Republica Cehă a ales muniţia de calibrul 152 milimetri de pe lista de provizii solicitate de guvernul de la Kiev. Ea a precizat că mai multe detalii despre acest transport vor fi furnizate după ce cabinetul va valida propunerea, miercuri.

Estonia va trimite rachete antitanc Javelin, iar Letonia şi Lituania rachete antiaeriene Stinger.

„Sperăm cu sinceritate că Ucraina nu va trebui să utilizeze aceste arme”, a declarat ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas..

Departamentul de Stat al SUA a permis Lituaniei, Letoniei şi Estoniei să trimită rachete fabricate în SUA şi alte arme Ucrainei, au declarat miercuri trei surse cu cunoştinţe despre această decizie.