Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Țările G7 nu vor plăti…

Țările G7 nu vor plăti gazul în ruble la cererea Kremlinului: nimeni în Europa nu va plăti în ruble pentru gaz

Țările G7 (SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Canada) nu vor plăti pentru gazul rusesc în ruble, așa cum a cerut președintele rus Vladimir Putin.

Acest lucru a fost declarat de ministrul german al Energiei, Robert Gabeck, după o conferință cu miniștrii energiei din țările G7.

„Toți miniștrii G7 au fost de acord că aceasta este o încălcare unilaterală și clară a contractelor existente…. Contractele sunt valabile, iar companiile trebuie să le respecte… Plata în ruble este inacceptabilă și îndemnăm companiile interesate să nu respecte cerințele lui Putin”, a menționat ministrul german al Energiei.

Potrivit lui Gabek, această cerință este o altă încercare de a „împărți” țările cele mai industrializate. 

„Încercarea lui Putin de a ne dezbina este evidentă, dar după cum puteți vedea din această decizie, din această mare unitate și determinare, nu putem fi divizați”, mai spune ministrul.

La 23 martie curent, președintele rus Vladimir Putin a ordonat companiei energetice Gazprom să convertească în ruble contractele pentru gaze naturale încheiate cu „țările neprietenoase”.

În context, Rusia a anunțat că va transfera plățile pentru livrările de gaz către Europa în ruble, anunța Ria Novosti.

După această declarație a lui Putin, prețurile la gaze în Europa au crescut cu 17%, până la 1 340 de dolari per mia de metri cubi.

Compania austriacă OMV a refuzat să plătească gazul rusesc în ruble.

Letonia a declarat că nu va cumpăra gaz din Rusia plătind în ruble, deoarece contractul nu prevede posibilitatea de a plăti într-o altă monedă decât euro.

Și premierul sloven Janez Jansa a fost și mai succint: „Nimeni în Europa nu va plăti în ruble pentru gaz”.

La fel, cancelarul Olaf Scholz a mai declarat că Germania nu va plăti pentru gaz și petrol în ruble.

Rusia a avertizat luni, 28 martie, că nu va furniza gaze ţărilor europene dacă acestea refuză să achite în ruble livrările de gaze, aşa cum a cerut Moscova.

„Nu vom furniza gaze în mod gratuit, asta este clar”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

La 8 martie curent, Casa Albă a răspuns agresiunii ruse din Ucraina interzicând toate importurile de petrol, gaze și energie rusești în Statele Unite.