Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   SUA, UE și Marea Britanie…

SUA, UE și Marea Britanie impun noi sancțiuni împotriva Iranului din cauza reprimării protestelor

Occidentul a intensificat presiunile asupra Iranului în legătură cu reprimarea protestelor, în timp ce Statele Unite, Uniunea Europeană și Regatul Unit au impus noi sancțiuni împotriva Teheranului, scrie Reuters.

Acțiunile, care reflectă o deteriorare a relațiilor deja dificile ale Occidentului cu Teheranul în ultimele luni, reprezintă cel mai recent răspuns la represiunea mortală a tulburărilor din Iran, după moartea tinerei iraniene kurde Mahsa Amini în septembrie, în arestul poliției moravurilor, menționează sursa citată.

Protestele iranienilor din toate categoriile sociale marchează una dintre cele mai îndrăznețe provocări la adresa teocrației aflate la putere de la Revoluția islamică din 1979. Iranul acuză puterile occidentale că au provocat tulburările, la care forțele de securitate au răspuns cu violențe mortale.

Statele Unite au vizat Corpul Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC) și oficiali de rang înalt în acțiunea lor, care a impus sancțiuni asupra Fundației Cooperative IRGC și a cinci dintre membrii consiliului de administrație al acesteia, asupra ministrului adjunct al serviciilor de informații și securitate Naser Rashedi și asupra a patru comandanți de rang înalt ai IRGC din Iran.

Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat că acțiunea vizează un „pilon economic cheie al IRGC, care finanțează o mare parte din represiunea brutală a regimului, precum și oficiali de securitate de rang înalt care coordonează represiunea de la Teheran la nivel național și provincial”.

Washingtonul a acuzat IRGC că continuă să reprime în mod agresiv demonstrațiile pașnice și a declarat că a jucat „un rol principal în suprimarea protestelor prin abuzuri extinse ale drepturilor omului”.

IRGC a fost înființat la scurt timp după Revoluția Islamică din 1979 pentru a proteja sistemul de conducere clerical șiit. Acesta are un efectiv militar estimat la 125 000 de oameni, cu unități militare, navale și aeriene, și comandă miliția religioasă Basij, folosită adesea în represiuni.

Trezoreria a descris Fundația Cooperativă a IRGC – care se află deja sub incidența sancțiunilor americane – ca fiind un conglomerat economic înființat de înalți oficiali ai grupului pentru a gestiona investițiile și prezența acestuia în sectoare ale economiei iraniene.

Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva a peste 30 de oficiali și organizații iraniene, inclusiv unități ale Gărzilor Revoluționare, acuzându-le de o represiune „brutală” împotriva protestatarilor și de alte încălcări ale drepturilor omului.

Miniștrii de externe din cele 27 de țări membre ale UE au convenit asupra acestor măsuri în cadrul unei reuniuni la Bruxelles.

Aceste sancțiuni au vizat unități și oficiali de rang înalt ai IRGC din Iran, inclusiv din zonele populate de sunniți, unde represiunea de stat a fost intensă, se arată într-o listă publicată în Jurnalul Oficial al UE.

Noile sancțiuni au fost impuse pentru 18 persoane și 19 entități. Persoanele vizate nu pot călători în UE, iar activele pe care le dețin în interiorul blocului pot fi înghețate.

Unele guverne ale UE și Parlamentul European au precizat că doresc ca IRGC în ansamblu să fie adăugat pe lista organizațiilor teroriste a blocului. Dar șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a precizat că acest lucru s-ar putea întâmpla numai dacă un tribunal dintr-o țară UE ar stabili că IRGC este vinovat de terorism.

De asemenea, Marea Britanie a impus luni sancțiuni împotriva mai multor persoane și entități iraniene din cauza „represiunii brutale” a populației țării.

Sancțiunile au inclus înghețarea activelor procurorului general adjunct iranian Ahmad Fazelian, despre care Ministerul britanic de Externe a afirmat că este responsabil de un sistem judiciar incorect care a folosit pedeapsa cu moartea în scopuri politice.

Marea Britanie a impus acum 50 de noi sancțiuni împotriva Iranului de la moartea lui Amini, a precizat Ministerul de Externe.

Relațiile de lungă durată ale Iranului cu Occidentul s-au deteriorat de când discuțiile pentru relansarea acordului nuclear din 2015 au intrat în impas și după ce Teheranul a declanșat represiunea împotriva protestatarilor anul trecut.

Legăturile Iranului cu Occidentul au fost tensionate și de sprijinul acordat de acesta Rusiei în Ucraina, unde statele occidentale susțin că Moscova a folosit drone iraniene.