Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Șefa Comisiei Europene a anunțat…

Șefa Comisiei Europene a anunțat când ar putea fi recunoscută Ucraina drept țară candidată la aderarea la UE

sursa: Comisia Europeană

Comisia Europeană (CE) intenționează să emită un aviz privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană în această vară. O declarație în acest sens a fost făcută vineri, 8 aprilie, de șefa Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, în timpul unei vizite oficiale în Ucraina, scrie unian.net.

Ursula von der Leyen a subliniat că o astfel de decizie durează de obicei ani de zile.

„Obiectivul nostru este să prezentăm cererea Ucrainei la Consiliul European în această vară”, a spus ea.

UE a înmânat deja Kievului un chestionar privind statutul de candidat, a cărui completare este un pas necesar pentru a acorda Ucrainei statutul de candidat la UE.

Luarea în considerare a răspunsurilor la chestionar poate dura câteva luni. Apoi, Consiliul European recunoaște statul ca fiind candidat și decide dacă va începe negocierile de aderare.

Următoarea etapă este negocierea tratatului de aderare la UE. După încheierea cu succes a negocierilor, Consiliul European convine asupra aderării statului la UE, stabilește data aderării și trece toate procedurile legale necesare. Astfel, statul candidat devine stat membru al UE.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.