Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia nu vede careva riscuri…

Rusia nu vede careva riscuri pentru cetățenii săi din regiunea transnistreană: suntem în favoarea unei soluționări pașnice a problemei transnistrene, cu respectarea integrității teritoriale a R. Moldova – ministrul adjunct de Externe al Rusiei

Imagine - simbol

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Andrei Rudenco, spune că Rusia nu vede vreun risc pentru cetățenii săi din regiunea transnistreană, transmite RBK.

Potrivit lui Andrei Rudenco, Moscova este pentru soluționarea pașnică a problemei transnistrene:

„Suntem în favoarea unei soluționări pașnice a problemei transnistrene, cu respectarea integrității teritoriale a R. Moldova și a statutului special al acestei regiuni în componența sa”, a spus ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Andrei Rudenco.

Zilele trecute, un oficial rus din cadrul Ministerului rus al Apărării spunea că vorbitorii de limbă rusă din regiunea transnistreană sunt oprimați. 

Mai exact, la 22 aprilie, comandantul adjunct al Districtului Militar Central (CVO), generalul-maior Rustam Minnekayev a anunțat că armata rusă ar trebui să stabilească controlul deplin asupra regiunii Donbas. 

Potrivit oficialului rus, citat de Tass, controlul asupra sudului Ucrainei „este o altă cale de ieșire către Transnistria, unde, potrivit lui, „există și fapte de oprimare a populației vorbitoare de limbă rusă”.

Una dintre sarcini este stabilirea controlului deplin asupra Donbassului și a Ucrainei de Sud, ceea ce va permite crearea unui coridor terestru către Crimeea și o altă ieșire către Transnistria” a declarat generalul-maior Rustam Minnekaev, comandant adjunct al Districtului Militar Central.

Drept reacție, Biroul Politici de Reintegrare a declarat că afirmațiile de acest gen sunt „nu numai inacceptabile, dar și neîntemeiate, întrucât conduc la sporirea tensiunii și neîncrederii în societate”.

Potrivit Biroului Politici de Reintegrare, pe teritoriul R. Moldova, stat membru al Consiliului Europei, „sunt garantate și respectate drepturile și libertățile fundamentale ale tuturor locuitorilor, fără deosebire de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă. Și toate aceste drepturi sunt respectate pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale”.

Tot pe 22 aprilie, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a convocat ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova, Oleg Vasnețov, în legătură cu declarațiile făcute de comandantul adjunct al Districtului Militar Central (CVO), generalul-maior Rustam Minnekayev, privind pretinsa încălcare a drepturilor vorbitorilor de limba rusă în regiunea transnistreană.

MAEIE a anunțat că și-a exprimat îngrijorarea profundă față de afirmațiile făcute de oficialul rus.

„MAEIE califică aceste declarații drept nefondate și în contradicție cu poziția Federației Ruse de susținere a suveranității și integrității teritoriale a țării noastre, în frontierele recunoscute la nivel internațional. Totodată, în cadrul întrevederii a fost reiterat faptul că R. Moldova, conform Constituției sale este un stat neutru și exprimată solicitarea ca acest principiu să fie respectat de toți actorii internaționali, inclusiv de către Federația Rusă”, se arată într-o notă informativă a ministerului.