Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia a fost suspendată din…

Rusia a fost suspendată din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Sursa foto: Twitter / United Nations

Adunarea Generală a ONU a votat joi, 7 aprilie, pentru suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului. În urma acestei decizii, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a menționat că, „criminalii de război nu trebuie să se afle în organele ONU pentru drepturile omului”.

„Sunt recunoscător tuturor statelor membre care au susținut rezoluția Adunării Generale a ONU și au ales partea corectă a istoriei”, a scris Kuleba pe Twitter.

93 de țări au votat pentru suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, 24 de țări au votat împotrivă și 58 de țări s-au abținut.

Proiectul de rezoluție, votat de Adunarea Generală a ONU, a fost propus după descoperirea a zeci de cadavre de civili în Bucha, după ce forțele rusești s-au retras din localitate.

Anterior, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a susținut un discurs la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU. În discursul său, Zelensky a cerut garanții de securitate pentru Ucraina și pedepsirea Rusiei pentru crimele de război.

„Consiliul de Securitate al ONU ar trebui să elaboreze o soluție pentru a restabili pacea în Ucraina. Dacă ONU nu știe să aprobe această decizie, atunci se pot face două lucruri. Sau îndepărtați Rusia, ca agresor și sursă de război, de la blocarea deciziilor privind propria sa agresiune, propriul său război. Sau să arate cum ONU se poate reforma. Și lucrează cu adevărat pentru pace”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky.

Tragedia de la Bucha:

Autoritățile ucrainene au anunțat duminică, 3 aprilie, că sute de oameni au fost uciși de armata rusă în orașele de lângă Kiev, care se aflau anterior sub ocupația temporară a rușilor.

Unii oameni au fost împușcați chiar pe drumuri, iar cadavrele au fost lăsate pe străzi. Mulți dintre decedați aveau mâinile legate cu o panglică albă, au mai menționat autoritățile de la Kiev.