Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   România: Anularea amenzilor din starea…

România: Anularea amenzilor din starea de urgență a fost aprobată de Senat. Banii ar urma să fie returnați românilor care le-au plătit deja

Senatul a adoptat astăzi o propunere legislativă inițiată de ALDE, Pro România și UDMR care prevede anularea amenzilor date pe durat stării de urgență și returnarea banilor în cazul celor care le-au plătit, relatează Digi24.ro.

Proiectul merge spre aprobare la Camera Deputaților, care este for decizional.

Potrivit proiectului, inițiat de Cseke Attila (UDMR), Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE) și Victor Ponta (Pro România), procesele verbale de contravenție emise pe durata stării de urgenţă se declară nule.

Amenzile care au fost achitate, total sau în parte, se restituie la cerere acestora.

Nu se anulează amenzile date pentru încălcarea măsurilor de izolare la domiciliu şi carantină, precum şi cele aplicate pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

În termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi Ministerul Finanţelor Publice stabileşte procedura de restituire a sumelor”, potrivit proiectului.

La Chișinău, anterior, mai mulți deputați au depus sesizari la Curtea Constituționale (CC) cu privire la examinarea constituționalității prevederilor din Dispoziția nr. 4 din 24 martie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale, în legătură cu aplicarea amenzilor în timpul pandemiei de COVID-19.

După ce Parlamentul R. Moldova a declarat stare de urgență în legătură cu răspândirea coronavirusului de tip nou pentru perioada 17 martie – 15 mai, la 20 martie, R. Moldova a notificat secretarul general al Consiliului Europei activând derogarea art. 15 din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului(CtEDO)cerând astfel să fie scutită de unele eventuale încălcări ale drepturilor omului care ar putea fi produse în acea perioadă.

Citiți și: DOC/ Amenzi aplicate doar în statistică. Mai multe procese verbale prin care persoanele au fost amendate pentru că „au pus în pericol sănătatea publică”, anulate, rând pe rând, de instanțele de judecată