Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Replica Rusiei pentru NATO: „Trupele…

Replica Rusiei pentru NATO: „Trupele pacificatoare rusești se află legal în Transnistria”

Trupele pacificatoare rusești se află în regiunea transnistreană în mod legal, spune reprezentanta Ministerului rus de Extern, Maria Zaharova, drept replică pentru secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a a declarat recent că Rusia încalcă integritatea teritorială şi suveranitatea R. Moldova.

„Am crezut că NATO are surse fiabile de informații în, „vecinătatea alianței”, așa cum a spus Stoltenberg, și că aceste surse i-ar putea spune despre acordurile ruso – moldovenești relevante în acest sens”, a spus Zaharova citată de TASS.

Aceasta mai spune că, „contingentul militar rus, care face parte din forțele comune de menținere a păcii desfășurate acolo și care asigură securitatea depozitelor din satul Kolbasna, se desfășoară în mod legal”.

„De 28 de ani de existență, operațiunea de menținere a păcii de pe Nistru și-a dovedit eficacitatea, asigurând în mod fiabil pacea și stabilitatea în regiune”, a adăugat reprezentanta Ministerului rus de Externe.

Zaharova mai spune că Rusia se angajează să îndeplinească cu strictețe prin contingentul său militar mandatul și sarcinile operațiunii de menținere a păcii. „Plecăm de la premisa că acest subiect se află în planul relațiilor bilaterale ruso-moldovenești”, a adăugat aceasta.

„Aș dori să-l sfătuiesc pe secretarul general NATO să aibă grijă de membrii săi, în primul rând, de Statele Unite și de prezența ilegală a acestora, de exemplu, în Siria”, a adăugat reprezentanta Ministerului rus de Externe.

Marți, 2 decembrie, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat că aliaţii din NATO susţin cu fermitate integritatea teritorială şi independenţa R. Moldova.

„Vedem cum Rusia a desfăşurat trupe prin încălcarea dorinţelor diferitelor guverne din vecinătatea noastră, cum Rusia a anexat ilegal Crimeea, cum continuă să destabilizeze estul Ucrainei, cum există trupe ruseşti în regiuni din Georgia şi, de asemenea, cum există trupe în Moldova, în Transnistria”, a declarat şeful NATO.

„Şi această încălcare a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova este încă un exemplu al modului în care Rusia de prea multe ori nu respectă dreptul internaţional şi integritatea teritorială a ţărilor, inclusiv a Moldovei”, a subliniat Stoltenberg.

Declaraţiile secretarului general al NATO intervin după atacurile concertate ale Kremlinului din ultimele zile împotriva preşedintelui ales al R. Moldova, Maia Sandu, care a afirmat că Rusia trebuie să-şi retragă Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) din regiunea transnistreană, iar misiunea de pace rusească să fie înlocuită cu una civilă, cu mandat internaţional, sub auspiciile OSCE şi ONU.

Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a calificat marţi, 1 decembrie, drept „iresponsabil” îndemnul lansat de președintele ales al R. Moldova, Maia Sandu, în legătură cu retragerea trupelor rusești din zona transnistreană, relatează Gazeta.ru.

Potrivit șefului departamentului rus de Extere, este puțin probabil ca Moscova să poată face un astfel de pas. Lavrov a considerat declarația Maiei Sandu drept „iresponsabilă”, deoarece, potrivit oficialului, „nu contribuie la soluționarea conflictului din regiune”.

În context, Lavrov a mai spus că contingentul rus se află în regiunea transnistreană „pentru a menține o situație stabilă acolo și pentru a păzi depozitele de muniții, care sunt periculoase și nu pot fi lăsate fără supraveghere”.

La 30 noiembrie, în cadrul primei sale conferințe de presă în calitate de președintă aleasă a R. Moldova, Maia Sandu, a făcut, din nou, mai multe precizări legate de viziunile sale privind conflictul transnistrean și retragerea trupelor rusești de pe teritoriul R. Moldova.

Atunci când vorbim despre prezența militară rusească trebuie să spunem că există 2 părți. Primul este Grupul Operativ al Forțelor armate care se află în Stânga Nistrului și în raport cu acest grup operativ de lucru nu există și nu a existat acordul Republicii Moldova pentru prezența acestui grup operativ. Nu există și nu a existat niciodată un acord bilateral și poziția statului moldovenesc este și va fi în continuare că aceste trupe trebuie să se retragă și că munițiile pe care partea rusă spune că aceste trupe le păstrează sau le păzește trebuie de asemenea să fie retrase de pe teritoriul Republicii Moldova. Asta este, a fost și va rămâne poziția statului Republica Moldova. A doua parte este misiunea de pacificare. Pe această misiune există un acord din 1992 semnat de către Republica Moldova și Federația rusă, dar pentru că nu există riscul unor acțiuni militare, de mai multă vreme partea Republicii Moldova spune că această misiune trebuie să fie transformată în una civilă și să activeze cu un mandat din partea OSCE și repet, asta este poziția Republicii Moldova de mai multă vreme, poziție pe care eu o reiterez”, a declarat Maia Sandu.

Declarațiile făcute de către președintele ales al R. Moldova în legătură cu trepele rusești din zona transnistreană au fost comentate anterior și de către Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, dar și de către purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

GOTR, având misiunea oficială a apărării depozitelor de muniţii sovietice din Transnistria, numără în jur de 1.500 de militari, iar forţa de menţinere a păcii rusească aproape 500.