Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele rus Vladimir Putin susține…

Președintele rus Vladimir Putin susține că „nu pot exista câștigători într-un război nuclear” și un astfel de conflict „nu ar trebui declanșat niciodată”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni, 1 august, că un război nuclear nu ar trebui să fie declanșat niciodată deoarece în urma acestuia nu ar exista învingători. Putin a făcut acest comentariu într-o scrisoare adresată participanților la o conferință privind Tratatul de neproliferare nucleară (TNP), la mai bine de cinci luni de la începerea războiului împotriva Ucrainei, scrie presa rusă.

„Pornim de la faptul că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că acesta nu ar trebui declanșat niciodată, iar noi susținem o securitate egală și indivizibilă pentru toți membrii comunității mondiale”, a spus el.

Potrivit Reuters, tot luni, 1 august, președintele american Joe Biden a cerut Rusiei și Chinei să arate „bună-credință” și se implice în negocieri privind controlul armamentului nuclear, subliniind că Moscova, în special, are datoria de a da dovadă de responsabilitate după ce a invadat Ucraina.

Liderul de la Casa Albă a afirmat că Statele Unite sunt pregătite să „negocieze rapid” o înlocuire a tratatului care plafonează forţele nucleare intercontinentale ale Washingtonului şi Moscovei.

„Administraţia SUA este pregătită să negocieze rapid un nou cadru pentru controlul armamentului nuclear pentru înlocuirea Noului Tratat START (Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic) când va expira, în 2026”, a transmis Joe Biden.

„Negocierile necesită un partener dornic să acţioneze cu bună-credinţă, iar agresiunea brutală şi neprovocată a Rusiei în Ucraina a perturbat pacea în Europa şi reprezintă un atac asupra normelor fundamentale ale ordinii internaţionale. În acest context, Rusia trebuie să demonstreze că este pregătită să reia acţiunile pentru controlul armamentului împreună cu Statele Unite”, potrivit președintelui american.

Biden a subliniat că și China are responsabilitatea de a se implica în negocierile privind controlul armamentului nuclear.

„Nu există niciun beneficiu pentru vreuna dintre naţiunile noastre sau pentru lume să se opună implicării în acţiuni în sensul controlului armamentului nuclear şi neproliferării nucleare”, a subliniat președintele SUA, potrivit Reuters.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Ulterior, pe 27 februarie, Vladimir Putin a ordonat punerea în alertă a forțelor nucleare.

„Dragi colegi, vedeți acțiunile neprietenoase ale țărilor din Vest în ceea ce privește partea economică, despre care știm cu toții, dar înalții oficiali NATO se exprimă agresiv la adresa Federației Ruse, motiv pentru care ordon ministerului apărării și șefului marelui stat major să treacă forțele de descurajare ale Armatei într-un regim special de alertă”, a spus Putin.

LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 159.