Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Partidul lui Erdogan a pierdut…

Partidul lui Erdogan a pierdut majoritatea la alegerile Parlamentare din Turcia

Alegătorii turci au pus capăt majorităţii absolute de care dispunea AKP (Partidul Justiţie şi Dezvoltare), Parlamentul turc părând să intre în era coaliţiilor. Astfel, partidul preşedintelui şi fostului premier Recep Tayyip Erdoğan, care a avut majoritatea absoluta timp de 13 ani va fi obligat să se înţeleagă cu celelalte partide sau cel mai probabil va treace în opoziţie. Totodată iniţiativa partidului AKP de a face schimbari în constituţie, pentru ai da mai multe împuterniciri preşedintelui Erdogan pare să eşueze.

Partidul actualului preşedinte, care este unul islamo-conservator a pierdut nouă puncte şi 68 de fotolii în raport cu ultimele alegeri.

Cel mai mare câştigător al acestui scrutin rămâne partidul kurd HDP (Partidul Democratic al Poporului), care a câştigat 13 la sută din voturi, cu trei puncte peste pragul de 10% necesar pentru a fi reprezentat în parlamentul turc, ceea ce înseamnă că va avea 79 de membri în forul legislativ al țării. Presa turca anunţă că HDP nu a fost ales doar de kurzi, ci şi de patru grupuri ale opoziţiei. Astfel, mesajul transmis de alegători pare să fie acela că ei vor ca politica kurdă să ocupe un loc legitim pe scena naţională, iar problemele acestei minorităţi să fie rezolvată în Parlament şi nu de forţele de ordine.

Un alt rezultat primordial al acestor alegeri este acela că cetăţenii au rezistat apelului şefului statului, hotărât să modifice Constituţia ţării pentru instituirea unui regim prezidenţial. Pentru aceasta, AKP ar fi avut nevoie de o majoritate de două treimi, dar partidul nu mai dispune de majoritatea absolută. Conform rezultatelor scrutinului de duminică din Turcia, Partidul Justiției și Dezvoltării a câștigat alegerile legislative, dar a pierdut majoritatea absolută în parlament, obținând doar 40,7% din voturi, ceea ce înseamnă că va dispune de numai 258 de locuri în parlament, o situație în care formațiunea președintelui Erdogan este constrânsă pentru prima dată să formeze un guvern de coaliție.