Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Partidul Likud, condus de premierul…

Partidul Likud, condus de premierul israelian în exerciţiu, Benjamin Netanyahu, se clasează pe primul loc la scrutinul parlamentar din Israel

Partidul Likud (dreapta), condus de premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu, s-a clasat pe primul loc în scrutinul parlamentar anticipat desfăşurat ieri, 23 martie, în Israel. Cu toate acestea, se estimează că Netanyahu nu va reuși să obțină locurile necesare pentru a forma un nou guvern, potrivit BBC.

Formaţiunea Likud, condusă de premierul în funcţie Benjamin Netanyahu, se estimează a fi acreditată cu 52-33 de locuri în Knesset, din totalul de 120 de locuri.

Partidele de opoziție par să câștige 60 de locuri în Knesset.

Chiar și cu sprijinul partidului naționalist Yamina, Netanyahu nu ar avea majoritate.

Se preconizează că Yamina, condus de fostul loialist al Netanyahu, Naftali Bennett, va câștiga șapte locuri, dar nu a declarat în mod explicit ce parte va susține.

„Voi face doar ceea ce este bun pentru statul Israel”, a declarat Bennett într-o declarație după ce au fost publicate sondajele. El a adăugat că i-a comunicat lui Netanyahu că va aștepta rezultatele finale pentru a decide cu privire la următorii pași.

Netanyahu a mulțumit susținătorilor săi într-un tweet, marți târziu.

„Ai dat o victorie imensă la dreapta și partidului Likud, care este sub conducerea mea. Likud este cel mai mare partid de departe. Este clar că majoritatea israelienilor sunt de dreapta și doresc un guvern puternic și stabil de dreapta”, a adăugat el.

Între timp, principalul lider al opoziției, Yair Lapid, lider ar partidului centrist Yesh Atid, ar trebui să câștige între 16 și 18 locuri în Knesset. Acesta s-a declarat „mândru” de realizarea „enormă” a partidului său.

Acesta a fost al patrulea scrutin parlamentar organizat de Israel în ultimii doi ani.

Netanyahu este cel mai dominant politician israelian din generația sa. La ultimele trei alegeri s-a confruntat cu rivali din stânga. Dar de data aceasta s-a confruntat și cu pretendenții de dreapta. Și în timp ce administrarea sa a campaniei de vaccinare a atras laude, criticii îl acuză că a gestionat greșit pandemia în timpul blocărilor care au afectat puternic economia Israelului.

Israelul, cu o populaţie în jur de 9 milioane de locuitori, a demarat la 19 decembrie una din cele mai de succes campanii de vaccinare de până acum. Numărul persoanelor care s-au îmbolnăvit grav a scăzut semnificativ în ultimele săptămâni, la fel şi bilanţul cazurilor noi de infectare. Peste 55% dintre israelienii peste 16 ani au fost complet vaccinați împotriva Covid-19 în cele 12 săptămâni de când prima doză a fost administrată premierului Benjamin Netanyahu în direct la televiziunea națională. Israel are cea mai bună rată de imunizare din lume, de aproximativ patru ori mai mare decât SUA.

Guvernul israelian a cheltuit aproximativ 785 milioane de dolari pentru achiziţia de vaccinuri împotriva COVID-19.