Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Oficiali FIFA reţinuţi pentru mită…

Oficiali FIFA reţinuţi pentru mită de 100 de milioane de dolari

Cutremur la FIFA, astfel a catalogat presa internaţională reţinerea a 6 oficiali, inclusiv pe vicepreşedintele FIFA, Jeff Webb, încatuşaţi după o anchetă FBI cu ajutorul Fiscului american, începută încă din 2011. Potrivit BBC reţinerile vin în ajunul alegerile de vineri pentru şefia FIFA, care acum încearcă să fie amânate de preşedintele FIFA, Joseph Blatter.

În această dimineaţa, mai multi politişti au descins în hotelul Baur au Lac din Zurich, de unde au reţinut 6 persoane importante din cadrul FIFA acuzate pentru corupţie, sub suspiciunea primirii şi acordarii unor sume de bani drept mită.
Ziarul britanic Guardian scrie ca în acest moment autorităţile au început procesul de extrădare în SUA, unde va avea loc procesul împotriva celor incriminaţi.

Guardian mai precizează că 10 persoane sunt implicate în această anchetă de proporţii. Printre persoanele reţinute, mai scrie sursa, nu se află şi Blatter.

New York Times relatează că persoanele arestate sunt înalţi oficiali ai FIFA care se aflau în Elveţia pentru a participa la Congresul forului mondial, în cadrul caruia presedintele Joseph Blatter va candida, vineri, pentru al cincilea mandat, în faţa singurului adversar, prinţul iordanian Ali Bin Al Hussein.
Autoritaţile americane îi suspecteaza pe cei arestati ca ar fi primit mita de „milioane de dolari”, într-o perioada care dateaza de la începutul anilor 1990 şi până azi. Potrivit surselor, suma totala aflata in discuţie ar fi mai mare de 100 de milioane de dolari.

Potrivit agenţiei de ştiri Reuters, Curtea de Justiţie din Elveţia a anunţat în aceasta dimineaţă că va începe o procedură prin care vor investiga doua turnee finale. Este vorba despre Mondialul din 2018 şi cel din 2022, din Rusia şi Qatar.

Ministrul Sporturilor din Federaţia Rusă, Vitalii Mutko a negat informaţia că reţinerile şi învinuirea de corupţie ar avea vreo legătură cu obţinerea de către Moscova a dreptului de a organiza Campionatul Mondial la fotbal din anul 2018.

sursa foto: nytimes.com