Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Netanyahu a fost înlăturat de…

Netanyahu a fost înlăturat de la putere în Israel, după 12 ani în funcția de premier. Liderii internaționali l-au felicitat pe noul premier israelian Naftali Bennett

Naftali Bennett a depus duminică jurământul de prim-ministru al Israelului, după ce a câștigat încrederea parlamentului cu doar un vot mai mult decât cele împotrivă – 60 la 59. Astfel, Naftali Bennet și Yair Lapid l-au înlăturat pe Benjamin Netanyahu de la putere, după 12 ani de mandat în funcția de premier, potrivit CNN.

Naftali Bennett este liderul partidului israelian de extremă-dreapta Yamina.

Presa internațională transmite că după patru tururi de scrutin în doi ani, noul Cabinet condus de Bennett pune capăt unui blocaj politic care a ținut mult timp și face loc celei mai diverse coaliții din istoria Israelului, inclusiv primul partid arab care intră în guvern. În discursul său dinaintea votului din Knesset, Bennett a sărbătorit diversitatea și a avertizat privind polarizarea din stat.

“De două ori în istorie ne-am pierdut casa națională exact din cauza liderilor generației, care nu au putut sta unul cu celălalt să facă un compromis. Fiecare avea dreptate, însă cu toată dreptatea lor, au dat foc casei în care stăm”, a spus Bennett. “Sunt mândru de abilitatea de a sta împreună cu oameni care au viziuni diferite față de mine”.

Bennett a devenit premier ca lider al formațiunii politice Yamina, un partid de dreapta cu doar șapte locuri în Parlamentul israelian, astfel devenind singurul premier din istoria țării cu un partid atât de mic. În contrast cu aceasta, partidul Likud al lui Netanyahu câștigase 30 de mandate la alegerile din martie.

Însă, din nou, Netanyahu nu a putut strânge o coaliție de guvernare cu o majoritate de 120 de membrii ai Knesset-ului.

Pe baza acordului, premier va deveni Naftali Bennett, timp de doi ani, urmând ca în 2023, Lapid să preia funcția.

Liderii SUA, UE, Canada şi Germania l-au felicitat duminică, după învestire, pe noul premier israelian Naftali Bennett.

Preşedintele american Joe Biden a menționat că „în numele poporului american îl felicită pe prim-ministrul Naftali Bennett, pe primul-ministru prin alternanţă, ministrul de externe Yair Lapid, şi pe toţi membrii noului guvern israelian” și că „aşteaptă cu nerăbdare să lucreze” cu premierul Bennett pentru a „consolida toate aspectele relaţiei îndelungate şi strânse dintre ţările noastre”.

Şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, l-a felicitat duminică pe noul prim-ministru israelian, Naftali Bennett.

Felicitări prim-ministrului @naftalibennett şi prim-ministrului prin rotaţie MFA @yairlapid pentru depunerea jurământului noului guvern israelian”, a scris Charles Michel, pe Twitter.

Cancelarul german Angela Merkel l-a felicitat şi ea duminică pe Naftali Bennett şi a declarat că doreşte să coopereze „îndeaproape” cu noul guvern.