Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministrul de Externe al României…

Ministrul de Externe al României a solicitat sprijinul consistent și rapid al instituțiilor europene și al statelor membre pentru depășirea crizei gazului din R. Moldova

sursa: Ministerul Afacerilor Externe al României

Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu a solicitat sprijinul consistent și rapid al instituțiilor europene și al statelor membre pentru depășirea crizei gazului din R. Moldova, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre UE / Consiliul Afaceri Externe (CAE), care s-a desfășurat la Luxemburg. 

Cu prilejul reuniunii, ministrul Bogdan Aurescu a atras atenția cu prioritate asupra situației din R. Moldova privind criza gazului, determinată de schimbarea de către Rusia a condițiilor de vânzare a acestuia. În acest context, ministrul a subliniat necesitatea urgentă ca instituțiile UE și statele membre să se implice activ în susținerea acestei țări și în identificarea unor soluții pentru asigurarea necesarului de gaze naturale, inclusiv prin mobilizarea de expertiză și resurse financiare. A evidențiat că România este deplin angajată în susținerea R. Moldova, punctând că rezolvarea crizei este necesară pentru a permite Guvernului de la Chișinău să se concentreze pe implementarea programului amplu de reforme la care s-a angajat în urma alegerilor din luna iulie.

La 13 octombrie curent, în R. Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul de gaze naturale pentru ca instituțiile responsabile să poată întreprinde măsuri concrete pentru a proteja cetățenii și securitatea energetică a țării. Anunțul a fost făcut de viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE). Detalii aici.

Pe 30 septembrie curent, contractul pentru tranzitare și furnizare a gazelor naturale dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” a fost prelungit cu o lună. Detalii aici.