Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Mariupol - „orașul fantomelor”: 22…

Mariupol – „orașul fantomelor”: 22 de mii de oameni au murit în regiunea asediată de armata rusă. Consilierul primarului: „Ca să-și îngroape rudele, oamenii trebuie să fie de acord să înregistreze un videoclip în care să spună că decedații au fost uciși de armata ucraineană”

Situație critică în orașul Mariupol, regiune asediată de armata rusă de mai bine de două luni. Orașul este rupt de lumea exterioară, iar oamenii care nu au reușit să fugă de acolo la începutul invaziei ruse asupra Ucrainei nici nu mai au posibilitatea să o facă.

Corespondenții CNN aflați în Ucraina au anunțat că în cele 90 de zile de război, la Mariupol, au murit circa 22 000 de oameni.

Informația a fost furnizată de Petro Andriușcenko. consilierul primarului din Mariupol, într-un interviu acordat pentru jurnaliștii de la CNN.

Consilierul ucrainean a menționat că, potrivit oficialilor Primăriei Mariupol, cel puțin 22 000 de locuitori ai orașului au fost uciși în cele trei luni de război. Funcționarul susține că „în prezent presa nu are acces în oraș, iar cei care rămân acolo sunt prea speriați să vorbească deschis și să povestească cum stau lucrurile de fapt”.

Andriușcenko a explicat că cifra oamenilor morți „se bazează pe numeroasele contacte pe care el și alți oficiali ai primăriei continuă să le mențină cu oficialii ucraineni care se află în oraș”. Consilierul însă susține că cifra reală a morților ar putea fi mult mai mare.

Petro Andriușcenko a spus că procesul de reînhumare a morților este complicat întrucât soldații ruși care au asediat zona insistă ca cadavrele să fie duse la morgă și ca „persoana care revendică cadavrul trebuie să fie de acord să înregistreze un videoclip în care reclamantul spune că decedatul a fost ucis de armata ucraineană”.

„Orașul este complet întunecat. Singurele lumini sunt de la trupele rusești și patrule rusești. (…) Mirosul morții și mirosul fumului sunt peste tot. Mariupol este acum un oraș al fantomelor”, a adăugat Andriușcenko.

Consilierul primarului a spus că orașul este izolat, iar situația de acolo poate fi deja considerată o catastrofă umanitară.

El a spus că locuitorii nu se pot deplasa liber pentru că pentru orice deplasare în oraș sunt necesare autorizații speciale, iar soldații ruși nu le permit oamenilor să părăsească Mariupol.

Mariupol este epicentrul unei bătălii acerbe de luni de zile între trupele guvernamentale ucrainene și soldații ruși.