Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Maia Sandu: „Donețk, Luhansk, Herson,…

Maia Sandu: „Donețk, Luhansk, Herson, Zaporojie și Crimeea sunt Ucraina”. R. Moldova condamnă tentantiva Rusiei de a anexa în mod ilegal regiunile ocupate din Ucraina

Președinta Maia Sandu condamnă și respinge cu fermitate tentantiva Rusiei de a anexa în mod ilegal regiunile ocupate din Ucraina în urma unor „scrutine false organizate sub amenințarea armelor”.

„Donețk, Luhansk, Herson, Zaporojie și Crimeea sunt Ucraina. Sprijinul R. Moldova pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei rămâne neclintit”, se arată într-un mesaj postat pe contul de Twitter a șefei statului după semnare „acordurilor de anexare” la Rusia a teritoriilor ocupate în urma războiului început de Federația Rusă pe data de 24 februarie.

Membrii Consiliului European au adoptat o declarație comună prin care „resping cu fermitate” și condamnă anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene care se află si. Potrivit declarației, „prin subminarea deliberată a ordinii internaționale bazate pe reguli și prin încălcarea flagrantă a drepturilor fundamentale ale Ucrainei la independență, suveranitate și integritate teritorială, principii fundamentale consacrate în Carta ONU și în dreptul internațional, Rusia pune în pericol securitatea globală”.

Vladimir Putin a anunțat vineri, 30 septembrie, anexarea ilegală a teritoriilor ocupate din Ucraina la Rusia, după „referendumurile” criticate de comunitatea internațională, pe care rușii le-au organizat în perioada 23 – 27 septembrie în Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, ocupate de Rusia după războiul declanșat pe 24 februarie.